fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: DPS i DF mogu podnijeti zahtjev o povjerenju Vladi

Krivokapić: DPS i DF mogu podnijeti zahtjev o povjerenju Vladi

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF) mogu da podnesu zahtjev za ispitivanje povjerenja Vladi, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, poručujući da ga najviše interesuje da građanima bude bolje i da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije (EU).

On je to rekao u parlamentu, odgovarajući na pitanje šefa kluba poslanika DPS – Liberalna partija Danijela Živkovića kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine.

Krivokapić je kazao da prvi put parlament ovako funkcioniše.

„Pa neka opozicija i bojkotuje parlament. Zašto se nešto ne bi desilo prvi put u Crnoj Gori? Može sve da se desi, sada se sve može desiti“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da nema više diktata i da vladaju sloboda i demokratija.

Krivokapić je istakao da ga fotelja najmanje interesuje.

Interesuje ga, kako je poručio, da građanima bude bolje i da Crna Gora postane naredna članica EU.

„Ne interesuje me kakvu popularnost ću da imam, hoće li me podržati pet više ili pet manje, ja se ne igram tim brojkama, popularizam me ne interesuje“, naveo je Krivokapić.

Govoreći o rezultatima rada Vlade, on je upitao kakav je turizam i kakve su finansije.

“Ministarki prosvjete života ne date, vršite pritisak sa svake moguće strane. Ne može svako da izdrži taj pritisak i nije čudo što završavamo po bolnicama i infuzijama. Nije samo ona, nego mnogi od nas”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da zna šta je ideja vodilja aktuelne vlade i kakva je vizija Crne Gore do 2025. godine.

“Ja nemam kad da vam to predstavim, niti vas to interesuje. Interesuje vas da se vratite na vlast. Koliko god trajala ova Vlada, neće doći nova u kojoj ćete vi biti ti koji će predstavljati vlast u Crnoj Gori”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, da bi se desilo nešto dobro za Crnu Goru, prva stvar koja treba da se dogodi je da se “napravi reinženjering DPS-a”.

DPS je, smatra Krivokapić, doveo Crnu Goru u ovo stanje.

“Ovo je jedinstven trenutak u istoriji Crne Gore. Vi ste tvorci svih podjela, dijelili ste sve – crkve, akademije, nas na jedne, druge, treće, četnike, partizane, ne znam koliko je podjela sa vaše strane”, rekao je Krivokapić.

On je poručio da podjele treba da se zaborave.

“Svi smo ravnopravni. Da li je neko premijer ili poslanik, to je samo neka uloga. Dajte da te uloge udružimo u kolektivni duh Crne Gore da bi 2024. godine završili sve obaveze prema EU”, istakao je Krivokapić.

On je poručio da je dosta partijskih i ličnih interesa, i da je “ovo vrijeme kada država mora da bude iznad svih nas”.

“Možda sam najmanje kompetentan premijer, jer me tako vi doživljavate, ali varate se. Znate vrlo dobro zašto nisam takav kao što predstavljate, zato što iza mene stoje rezultati, a iza vas samo politkika i ništa drugo”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je predvodio koaliciju pod nazivom Za budućnost Crne Gore, i da tu ideju nije izdao.

To je, kako je naveo Krivokapić, ideja koja vodi Vladu – da Crna Gora bude bolja, drugačija, prosperitetna.

Živković je kazao da premijera nije pitao šta planira da preduzme u narednom periodu i šta je njegov program rada, već da je postavio konkretno pitanje.

“Ako se pozivate da ste premijer u prvom demokratskoj Vladi i da poštujete Ustav, u čemu je problem da ispitate to povjerenje u parlamentu. Znate u čemu je problem, jer znate da više nećete dobiti 41 glas da obavljate tu funkciju”, rekao je Živković.

On je naveo da su odbrojani dani aktuelnoj Vladi.

“Ovo neće dugo trajati”. To je vama jasno. Jednom ste postavili pitanje kako mislimo da to uradimo.
Ne bi bilo interesantno ni za vas, ni za javnost da vam otkrijemo na koji način ćemo vas svrgnuti sa te pozicije prvog čovjeka izvršne vlasti”, kazao je Živković.

Živković je ocijenio da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj i dubokoj krizi izvršne i zakonodavne vlasti.

Kako je naveo, ova situacija je pravi kuriozitet za parlamentarnu demokratiju, jer rijetko se kada dešavalo da dio vladajuće većine najavljuje proteste za septembar, i to protiv onih predstvanika koje su birali upravo u Skupštini.

Prema riječima Živkovića, ne postoji drugi zaključak, osim taj da je „Krivokapić željan fotelje u kojoj sjedi, ili da jednostavno prenebregava činjenicu da ga vladajuća većina ne želi na toj poziciji“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije