fbpx
NaslovnicaCrna GoraKovačević: Reforma pravosuđa da ide u pravcu povećanja odgovornosti političara

Kovačević: Reforma pravosuđa da ide u pravcu povećanja odgovornosti političara

Podgorica, (MINA) – Reforma pravosuđa u Crnoj Gori treba da ide u pravcu povećanja odgovornosti političara koji nezakonito utiču na sudije da sude suprotno zakonu, kazao je doktor pravnih nauka Aleksandar Kovačević.

Iz Demokratskog fronta (DF) ranije su najavili da će predložiti zakonsko rješenje prema kojem bi krivična odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija za nezakonite presude i druga krivična djela koja bi eventualno počinili trebalo da bude dio reforme pravosudnog sistema.

Kovačević je rekao da, prema crnogorskom zakonodavstvu, sudije jednako odgovaraju za počinjena krivična djela kao i drugi građani.

“Takođe, ukoliko sudija u vršenju sudske funkcije počini krivično djelo ima odgovornost kao i drugo službeno lice”, rekao je Kovačević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, u Krivičnom zakonu, u posebnim glavama, predviđenja su krivična djela protiv pravosuđa, protiv pravnog saobraćaja i protiv službene dužnosti kod kojih se sudija može pojaviti kao izvršilac.

Kovačević je dodao da je kao krivično djelo predviđeno i odavanje tajnih podataka, oduzimanje službenog spisa, tako da svaka radnja sudije kod koje postoji namjera da se neko nezakonito privileguje ili ošteti može podvesti pod neko krivično djelo.

“Međutim, ne može se kao posebno krivično djelo predvidjeti donošenje nezakonite presude od strane sudije, jer bi tako bila uništena pravna sigurnost i pravosudni sistem”, smatra Kovačević.

On je istakao da bi svako pogoršanje položaja sudija samo pogoršalo vladavinu prava i da se o tome ne smije ni razmišljati.

“Najefikasnije sredstvo za unaprjeđenje pravosudnog sistema je povećanje javnosti rada i naučna obrada i ocjena sudskih presuda”, poručio je Kovačević.

On je naveo da je malo poznato da sudije ne mogu da građansko-pravno odgovaraju za štetu koju naprave vršeći sudsku funkciju i da je to evropski standard .

Cilj je, kako je rekao Kovačević, da sudije sude bez straha, odnosno da u vršenju svoje funkcije budu što slobodniji.

“Reforma pravosuđa treba da ide u pravcu povećanja odgovornosti političara koji nezakonito utiču na sudije da sude suprotno zakonu”, ocijenio je Kovačević.

On je naveo da bi trebalo zakonom predvidjeti da sudije koji budu razriješeni zbog zloupotrebe položaja, falsifikovanja isprava, primanja mita i slično ne mogu da se bave advokaturom, notarskim poslovima, da budu izvršitelji i slično.

Najčitanije