fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanjušević: Političko-ekspertska vlada najmanje loše rješenje

Janjušević: Političko-ekspertska vlada najmanje loše rješenje

Podgorica, (MINA) – Političko-ekspertska vlada je najmanje loše rješenje za izlazak iz trenutne političke krize, ocijenio je programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević, navodeći da vanredni parlamentarni izbori na jesen ne odgovaraju ni vlasti ni opoziciji.

Na pitanje koliko je velika politička kriza u Crnoj Gori i koja je politička grupacija ključna za njeno rješavanje, on je rekao da je politička kriza nesumnjivo velika.

“Ali to je dokaz da prolazimo porođajne bolove demokratizacije društva i navikavanja na činjenicu da izborima mijenjamo vlast. Kriza je velika onoliko koliko smo navikli da budemo odgovorni u odnosu na očekivanja građana kroz izborni proces i izbornu volju”, kazao je Janjušević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, sve grupacije koje čine parlamentarnu većinu i Vladu snose odgovornost.

“U tom pogledu, svi su ključni u rješavanju krize kroz spremnost na mjeru kompromisa kako treba rekonstruisati Vladu na čijem je čelu (Zdravko) Krivokapić”, smatra Janjuešvić.

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenama da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučuje kada će biti vandredni izbori u Crnoj Gori, on je rekao da Vučić sigurno pokušava da utiče na procese u Crnoj Gori, ali da je pitanje da li će uspjeti.

“Vučić ima jaka partnerstva i sa opozicijom i sa dijelom parlamentarne većine i sigurno je da svoje političke i regionalne interese pokušava realizovati preko njih. Na nama, kao državi, jeste da dozvolimo ili ne količinu uticaja koji dolaze sa strane”, kazao je Janjušević.

Upitan koliko bi političko-ekspertska vlada mogla da funkcioniše u trenutnoj situaciji, uzimajući u obzir odnose između pojedinih političara i ministara u Vladi, on je rekao da je ono što se nameće kao pitanje iz te političke krize jeste šta je najmanje loše rješenje.

“Jer očigledno je da dobrog nema iz razloga što se od političke scene napravio jedan, reklo bi se, bezizlazan lavirint. Ono što je sigurno da izbori ne odgovaraju nikom, ponajmanje onima iz parlamentarne većine koji bi posegnuli za njima”, ocijenio je Janjušević.

On je rekao da izbori ne odgovaraju ni Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja, kako je naveo, nema u ovom trenutku gotovo nikakav koalicioni kapacitet, prema subjektima koji čine parlamentarnu većinu, dok su neke partije iz opozicije ispod cenzusa.

“Drugo, promjena kompletne vlade sa premijerom kroz parlamentarnu većinu je neizvodljiva u ovom trenutku, jer Demokratski front (DF) za tu opciju nema partnere. I treće, kao najmanje loše rješenje jeste mjera kompromisa kroz političko-ekspertsku vladu, gdje bi se premijer i DF našli na sredini puta i odustali od svojih krutih principa”, naveo je Janjušević.

Upitan u kom pravcu bi išla rekonstrukcija Vlade, ukoliko bi do nje došlo i za koga smatra da bi od političara mogao da uđe u vladu, on je rekao da rekonstrukciju vlade vidi u tom modelu političko-ekspertskog formata.

“Što se tiče političara, sigurno da lideri nemaju motiv ako nije premijerska funkcija, ali političare vidim u domenima struke iz koje su kao dokazani stručnjaci ušli u politiku. Nezahvalno je licitirati imenima”, kazao je Janjušević.

Na pitanje da li je realna situacija da pojedini lideri DF-a uđu u Vladu, i da li je to prihvatljivo za međunarodnu zajednicu, on je rekao da je to njihova percepcija Vlade.

“Po mom mišljenju, lideri sebe vide na premijerskim pozicijama i van te uloge mislim da ne bi pristali da budu recimo potpredsjednici Vlade. Ali, ponavljam, to je njihova percepcija i doživljaj Vlade, premijera i njihovih ambicija”, naveo je Janjušević.

Govoreći o tome koliko je Crna Gora, u ovom trenutku, blizu ili daleko od vanrednih parlamentarnih izbora, on je rekao da misli da je to posljednja opcija.

“Opcija koje su svi svjesni i koja ne bi suštinski promijenila ništa, osim što bi dodatno iscrpila budžet, partije, a ponajviše građane”, zaključio je Janjušević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije