fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzmjene Zakona usmjerene na eliminisanje izbornog turizma

Izmjene Zakona usmjerene na eliminisanje izbornog turizma

Podgorica, (MINA) – Predlog izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta, ukoliko bude usvojen, doprinijeće rješavanju problema izbornog turizma, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica i dodao da je to zakonsko rješenje neselektivno i jednako za sve.

On je, na sjednici Skupštine, rekao da je taj pravni akt usmjeren, ne samo na eliminisanje izbornog turizma, nego i na preveniranje svih pojava koje potkopavaju povjerenje u tačnost državnih registara i javnih isprava.

„Ako ne bismo imalo ovo zakonsko rješenje, došlo bi do obesmišljavanja lokalne samouprave, jer ako ne postoji tačnost u registrima prebivališta i boravišta, maltene se relativizuju granice jedinica lokalne samouprave“, naveo je Koprivica.

On je istakao da pravo na lokalnu samoupravu nije pitanje samo teritorijalne organizacije države, već je to zajemčeno ljudsko pravo, definisano Ustavom.

Ono se, kako je dodao Koprivica, odnosi na pravo građana da oblikuju svoju budućnost, uslove života i rada na teritoriji svoje opštine.

„Ukoliko se ne usvoji ovo zakonsko rješenje, recimo, granica i razlikovanje opština Nikšić i Šavnik bi prestali da postoje. Građani Nikšića bi odlučivali u ime građana Šavnika i uzurpirali bi njihovo pravo“, kazao je Koprivica.

On je rekao da registri prebivališta i boravišta u Crnoj Gori ne sadrže potpune i tačne podatke.

Država, kako je poručio, mora spriječiti fiktivne promjene prebivališta.

„U Crnoj Gori problem nije eskalirao radi izbjegavanja poreskih obaveza, već je nastao radi sticanja vlasti neregularnim i nedemokratskim metodama“, naveo je Koprivica.

On je kazao da se dešava izborni inženjering koji, kako je rekao, nije započeo sa Šavnikom, iako je u toj opštini i na tim izborima doživio eskalaciju.

Koprivica je ocijenio da je izborni turizam godinama, pa i decenijama prisutan u Crnoj Gori.

„Ukinut je rezidencijalni uslov i razmaknuo se izborni turizam. Učestala je pojava da građani jedne odlaze u drugu opštinu, a zapravo tamo ne žive. Tamo odlaze radi izbornog inženjeringa i fiktivno prijavljuju promjenu prebivališta“, kazao je Koprivica.

On je rekao da „imamo pojačana međuopštinska seljenja, a sve radi očuvanja fotelja neodgovornih političkih elita“.

To je, kako je naveo Koprivica, štetna i nemoralna praksa i urušava pravo na lokalnu samoupravu onim građanima koji stvarno tu žive.

„Kako bi se riješio taj veliki problem izbornog turizma i spriječilo njegovo ponavljanje u nekim drugim opštinama, isključivo putem i u okviru prava, podnijeli smo Predlog izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta“, kazao je Koprivica.

On je poručio da evidencije prebivališta moraju odgovarati stvarnom mjestu nastanjenja građana.

Kako je naveo, prema sada važećem zakonu, utvrđivanje prebivališta po službenoj dužnosti Ministarstvo će pokrenuti samo u slučaju ako je crnogorski državljanin nastanjen u Crnoj Gori, a nije podnio prijavu prebivališta.

Koprivica smatra da je to rješenje oskudno i ograničeno i da ne može doprinijeti tačnosti podataka sadržanih u registru prebivališta i boravišta.

Shodno tome, kako je kazao Koprivica, Predlog zakona koji su podnijeli sadrži dva ključna mehanizma.

„Prvo je mehanizam za sprečavanje fiktivnih prijavljivanja i promjena prebivališta i za sprečavanje pozajmljivanja adresa izbornim turistima kako bi se oni upisali u birački spisak“, naveo je Koprivica.

On je rekao da se drugi mehanizam odnosi na ovlašćenje za terensku promjenu tačnosti tih podataka.

„Predvidjeli smo da će, u slučaju postojanja sumnje u tačnost prijavljenih podataka, Ministarstvo u roku od 15 dana od policije zatražiti terensku kontrolu tačnosti adresu“, dodao je Koprivica.

Predloženi zakon je, kako je istakao, neselektivan i jednak za sve.

„Mislim da će ovaj Predlog zakona, uz eventualnu amandmansku korekciju, doprinijeti rješavanju ovog problema i sprečavanju da se potkopava pravni saobraćaj“, kazao je Koprivica.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović rekao je da izborni turizam već mjesecima drži zatočene građane Šavnika koji ne mogu da izaberu lokalnu samoupravu.

„Bili smo svjedoci velikih izbornih prevara“, kazao je Đurović.

On je naveo da je Crna Gora vrijedna toga da dobije birački spisak, koji bi omogućio da sve partije koje nastupe na izborima dobiju rezultat upravo onakav kakav je realan.

„Ovo nije jedini zakon koji treba promijeniti kako bi se malverzacije Demokratske partije socijalista (DPS) spriječile. Možda je ovo trebalo rješavati odmah nakon avgusta 2020. godine, tu vidim dio naše krivice“, naveo je Đurović.

Poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Paunović rekla je da je zakon o kojem su raspravljali „peglanje“ grešaka DPS-a i Ustavnog suda.

Ona je poručila da svi zajedno treba da porade na zakonskom rješenju objedinjavanja izbora u jednom danu.

„Jer da su izbori bili i u Nikšiću, Podgorici i susjednim gradovima, u Šavniku se ne bi ponavljali deset puta i ne bi se brukala Crna Gora“, rekla je Paunović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta stavljen u skupštinsku proceduru sa namjerom da se zaustavi izborni turizam „u režiji bivšeg režima“.

„Zamislite činjenicu da je u biračkom spisku Šavnika upisano 1.968 birača, a trebalo je da bude 1.631. Partije gubitnice na svim izborima nakon 30. avgusta, uspjele su da upišu u birački spisak dodatnih 337 birača iz drugih opština“, naveo je Bogdanović.

On je rekao da je 17 odsto od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak Šavnika preseljeno iz drugih opština.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić smatra da predložene izmjene i dopune Zakona imaju vrlo prihvatljivu dimenziju.

Ta dimenzija je, prema njegovim riječima, namijenjena da se eliminiše pojava koja duži niz godina postoji u izbornom procesu.

Mustafić smatra da su takvu vrstu izbornog turizma koristili brojni politički subjekti.

On je dodao da se na takav način obesmišljava izborna volja i izborni proces dovodi pod znak pitanja.

Mustafić je rekao da su predložene izmjene Zakona prihvatljive.

„Međutim, za ideje koje se tiču eventualnog brisanja iz registara crnogorskih državljana koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, a privremeno žive ili su na privremenom radu u inostranstvu, u BS-u nikada nećete imati sagovornika“, poručio je Mustafić.

On je rekao da takve ideje nije čuo od predlagača, ali da te eventualne izmjene neće imati podršku većeg dijela parlamenta.

Koprivica je odgovorio da nijednom riječju nijesu pomenuli pitanje birača koji su upisani u birački spisak, a nalaze se na privremenom radu van zemlje.

Privremeni boravak van zemlje je, kako je dodao, legalan i dozvoljen i nije predmet njihove zakonske intervencije.

„Zakonska intervencija odnosi se isključivo na međuopštinska seljenja birača, jer se to ne radi radi stvarnog nastanjenja nego radi sticanja prava koja ne pripadaju, davanjem lažnih podataka“, kazao je Koprivica.

Kako je naglasio, da se održavaju izbori u jednom danu, u dobroj mjeri problem bi bio riješen.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da nema sumnje da je važeći Zakon bio “jedan od onih koje je bivši režim u proteklom periodu koristio za izborne malverzacije“.

„Ovo što se dešava u Šavniku, kao eklatantan primjer prevara i mahinacija, ustvari je samo ogoljeni primjer na koji način funkcioniše DPS“, rekao je Vučurović.

On je kazao da građani Šavnika “pružaju časni i dostojanstveni otpor sramnoj namjeri DPS-a da mijenja izbornu volju građana“, i dodao da će to tako biti i ubuduće.

Poslanica URA-e Božena Jelušić rekla je da je Crna Gora bila jedinstvena izborna jedinica i onda je, kako je navela, razdrobljena na lokalne samouprave koje imaju izbore u različitim terminima.

„Tako su stvoreni uslovi za ovo što sada nazivamo izbornim turizmom“, kazala je Jelušić.

Prema njenim riječima, šavnički slučaj je do kraja objelodanio mehanizam koji je dosta dobro funkcionisao.

„Kad kažem dobro, ne mislim u etičkom smislu dobro“, dodala je Jelušić.

Ona je kazala da u cjelini uvažava etičke razloge za Predlog zakona.

„Međutim, pitam se zbog čega se to ne rješava radikalno i na način na koji je jedino moguće najveći broj zloupotreba riješiti. Zašto ne donesemo zakon o izborima u jednom danu“, navela je Jelušić.

Ona smatra da je umjesto predloženog zakona trebalo donijeti zakon koji jedini rješava problem.

„Jer na ovaj način izgleda kao da ne rješavamo problem koji je projektovao DPS, nego kao da koristimo određene benefite tog projekta, a sankcionišemo pojedine djelove na mala vrata“, kazala je Jelušić.

Koprivica je odgovorio da je saglasan da je zakonsko definisanje lokalnih izbora u jednom danu najbolje moguće rješenje.

To je, kako je dodao, najcjelishodnije i podrazumijevalo bi najmanje resursa.

„Konačno da se ne sprovode one besomučne političke kampanje, da se političari posvete više javnom poslu, a manje izbornim kampanjama, da se rastereti društvo“, naveo je Koprivica.

On je kazao da su izbori u jednom danu mogući jedino ako se promijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika, a za to je potrebna dvotrećinska većina.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak rekla je da postoji velika zabrinutost da se na narednim izborima „svaka opština pretvori u Šavnik, jer možda će se nekom svidjeti ova taktika“.

Ona je kazala da je brine što, kako je ocijenila, ne postoji volja opozicije da zajednički rade na izmjeni izbornog zakonodavstva.

Bošnjak smatra da je dobro da se svi zakoni koji se tiču izbornog zakonodavstva donose širim konsenzusom.

„Šavnik je ogolio sve, svi smo znali da postoje ti birači turisti, ali to nije bilo očigledno kao sada, jer se radi o jednom malom gradu“, navela je Bošnjak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...