fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzborna tišina od ponoći uoči lokalnih izbora u Budvi

Izborna tišina od ponoći uoči lokalnih izbora u Budvi

Podgorica, (MINA) – Izborna tišina uoči lokalnih izbora u Budvi, koji će biti održan u nedjelju, počeće u ponoć.

Iz Agencije za elektronske medije (AEM) podsjetili su sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori da za vrijeme predizborne tišine, koja traje do zatvranja biračkih mjesta, nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političkog oglašavanja ni procjena rezultata glasanja.

Kako su dodali, u predizbornoj tišini nije dozvoljeno emitovanje slogana ili simbola kandidata, kao ni rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

“Potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci ili predstavnici izbornih lista, kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da mediji treba da obrate pažnju i na reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima, kao i na korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama.

“Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja predsjedničog kandidata, koriste grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan političkog subjekta”, rekli su iz AEM-a.

Oni su kazali da je potrebno obratiti pažnju i na saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata.

Kako su naveli iz AEM-a, prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta.

Iz AEM-a su objasnili da se to odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju.

Na lokalnim izborima u Budvi učestvuje grupa građana pod nazivom Budva naš grad, Demokrate, koalicija Za budućnost Budve, Pokret Evropa sad, Crnogorska evropska partija.

U izbornoj trci biće i Demokratska partija socijalista, Građanski pokret URA, koalicija koju čine Socijaldemokratska partija, Socijaldemorate i Liberalna partija, kao i Građanska akcija – dr Božidar Vujičić.

Glasačko pravo u Budvi ima 19.034 građana.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...