fbpx
NaslovnicaCrna GoraIspunjeni svi uslovi za sprovođenje popisa

Ispunjeni svi uslovi za sprovođenje popisa

Podgorica, (MINA) – Uprava za statistiku Monstat ispunila je sve uslove za sprovođenje popisa od 1. do 15. novembra ove godine, saopštili su iz te institucije.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je, na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, kazao da kažnjavanje građana, ukoliko bude bojkota popisa, nije utemljeno u činjenicama ni u Zakonu o popisu.

Iz Monstata su u reagovanju naveli da direktor te institucije Miroslav Pejović u svim izjavama, isključivo odgovorno, saopštava činjenice, sa aspekta struke, zakonitog i profesionalnog rada.

Kako su rekli, to je slučaj i sa izjavom povodom najava o bojkotu popisa.

“U kojoj je Pejović jasno ukazao na zakonske obaveze i kakve su posljedice u slučaju njihovog nepoštovanja, pa su netačna sva ostala jučerašnja tumačenja iz DPS-a”, navodi se u reagovanju Monstata.

Kako su kazali, koliko god da bilo kome ne odgovaraju činjenice, jasan je Zakon o popisu, kojim je propisano da je osoba koja je obuhvaćena popisom dužna je da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva pitanja i da na svako da tačan i potpun odgovor u skladu sa metodologijom popisa.

Iz Monstata su rekli da se, izuzetno, ako osoba ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim uobičajeno govori, upisuje odgovor „ne želi da se izjasni“.

„Uprava za statistiku je ispunila sve uslove za sprovođenje popisa od 1. do 15. novembra ove godine, a sve ostale odluke nijesu na ovoj instituciji. Zbog toga, sa indignacijom odbacujemo sve netačne izjave i manipulacije ovim povodom, a isključivo zbog odgovornosti prema javnosti i sada saopštavamo činjenice“, kaže se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije