fbpx
NaslovnicaCrna GoraHusović: Krivokapić čestitao neustavni praznik

Husović: Krivokapić čestitao neustavni praznik

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić je, čestitajući neustavni praznik zvaničnicima Republike Srpske (RS), ignorisao odluku institucija Bosne i Hercegovine (BiH), ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Funkcioner te partije Mehmed Husović kazao je da je Krivokapić čestitao takozvani Dan RS, uprkos činjenici da je 2015. godine, Ustavni sud BiH, zakon kojim je 9. januar označen kao praznik, proglasio neustavnim.

Husović je podsjetio i da je Venecijanska komisija taj „praznik“ označila kao diskriminatorski, između ostalog jer Bošnjaci i Hrvati smatraju da je tog dana započelo etničko čišćenje i ratno razaranje.

„Vjerujemo da je Krivokapić znao da je povod za ovakvu odluku Ustavnog suda taj što je tog datuma, dakle 9. januara 1992. godine, u Sarajevu, samozvana Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH“, kazao je Husović.

On je dodao da su na čelu „te samoproglašene Republike bila lica koja su kasnije osuđena za ratne zločine pred Haškim sudom – Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik“.

Prema riječima Husovića, Krivokapić je svoju čestitku pokušao da sakrije od domaće, ali i međunarodne javnosti.

„Jer čestitati neustavni praznik, koji dva konstitutivna naroda smatraju sramnim datumom, zaista je uvreda za Federaciju BiH, njene građane ali i za sve Bošnjake i Hrvate koji žive u Crnoj Gori“, dodao je Husović.

Ipak, kako je naveo, Krivokapić se potrudio da njegova čestitka protivustavnog praznika, ipak dovoljno odjekne u “srpskom svetu”.

„Kako bi na taj način osnažio svoje poljuljane pozicije u toj imperijalističkoj tvorevini osmišljenoj u glavama sljedbenika nacional – šovinističke ideologije Mladića, Karadžića i ostalih ratnih zločinaca“, zakljućuje se u saopštenju Husovića.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...