fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani smatraju da najviše korupcije ima u državnoj upravi

Građani smatraju da najviše korupcije ima u državnoj upravi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori skoro 27 odsto građana smatra da je korupcija najzastupljenija u državnoj upravi, dok oko 15 odsto njih misli da je najviše ima u zdravstvenom sistemu, pokazalo je istraživanje agencije De Facto.

Istraživanje „Stavovi javnosti o korupciji i upoznatost sa radom Agencije za sprečavanje korupcije (ASK)” urađeno je u decembru prošle godine na uzorku od 1.6 hiljada ispitanika.

Predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović kazao je na konferenciji za novinare da 78,3 odsto ispitanika tvrdi da nikada nijesu ponudili neku vrstu poklona, novca kako bi ostvarili pravo koje im po zakonu pripada.

„Svaki sedmi ispitanik priznaje da je veoma često ili ponekad ponudio mito“, rekao je Radulović.

Radulović je naveo da 58.3 odsto ispitanika smatra da je korupcija ostala na istom nivou kao i prošle godine.

On je kazao da rezultati istraživanja pokazuju da je najveći broj građana, 68,4 odsto, identifikovao ASK kao prvu instituciju kojoj mogu prijaviti koruptivne radnje, a nešto manji broj ispitanika, 56,8 odsto Upravu policije.

Kako je naveo, istraživanje je pokazalo i da svaki deseti građanin nije siguran kojem organu mogu prijaviti koruptivne radnje.

Radulović je rekao da su svi parametri vezani za rad Agencije porasli, i da su građani i javnost prepoznali dobar rad Agencije u prethodnom period.

On je kazao da su parametri vezani za vidljivost i ocjene rada Agencije porasli od sedam do 15 odsto.

Radulović je naveo da istraživanje pokazuje da je skoro 86,7 odsto građana čulo za Agenciji.

On je rekao da je samo 20 odsto ima pogrešno mišljenje da je posao Agencije da krivično goni za slučajeve korupcije.

Prema riječima Radulovića, 72,3 odsto građana navelo da ima povjerenja u rad ASK-a, dok gotovo svaki četvrti ispitanik nema povjerenja.

Kako je rekao, 75,4 odsto građana smatra da je Agencija dala doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije u Crnoj Gori.

„Ukupno 23,4 odsto ispitanika smatra da je transparentnost rada Agencije porasla u odnosu na 2019. godinu, dok svaki deseti ispitanik navodi da je transparentnost smanjena“, naveo je Radulović.

Najveći broj građana je, kako je naveo, mišljenja da je transparentnost ostala na istom nivou na kojem je bila i prije godinu.

Direktorica ASK-a Jelena Perović kazala je da su zadovoljni istraživanjem, ali da smatraju da mogu bolje.

Ona je poručila da će rezultati u sledećoj godini pokazati da je Agencija tu za sve građane i da joj se svi mogu obratiti.

“Ovaj poziv važi i za javne funkcionere i za sve dileme koje imaju u svom radu”, navela je Perović.

Ona je, na pitanju novinara da li je ASK o slučaju predsjednika Mila Đukanovića i korišćenja Vladinog aviona utvrđivao da li je u svim segmentima ispoštovan zakon, kazala da nijesu imali pravo da traže podatke o sastanku sa oznakom tajnosti u Parizu.

Na pitanje u kojoj je fazi predmet u sklopu kojeg istražuju zaduživanje države od 750 miliona EUR, Perović je odgovorila da su uputili poziv premijeru Zdravku Krivokapiću na izjašnjenje i da ga je on dostavio ministru finansija Milojku Spajiću.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara da li će provjeriti imovinski karton Krivokapića zbog navoda da nijesu tačni podaci koje je predstavio, kazala da će Agencija provjeriti imovinski karton premijera.

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata martovskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...