fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani da budu dodatno oprezni i da poštuju preporuke

Građani da budu dodatno oprezni i da poštuju preporuke

Podgorica, (MINA) – Ministar zdravlja Kenan Hrapović pozvao je građane da, u cilju zaštite njihovog i javnog zdravlja, budu dodatno oprezni i da se pridržavaju svih preporuka zdravstvenih vlasti, navodeći da nema mjesta za paniku.

On je na konferenciji za novinare kazao da će Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, osim kasarne u Zoganju u Ulcinju, predložiti još neke lokacije za karantin.

„To je naša obaveza i još jedna u nizu mjera koje smo dužni da omogućimo kao prevenciju svim građanima. Nema mjesta panici. Pozivam građane da, u cilju zaštite njihovog i javnog zdravlja, budu u povišenom stanju opreza i pridržavaju se svih preporuka koje saopštavaju zdravstvene vlasti“, naveo je Hrapović.

On je podsjetio da se rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom smatra umjerenim, što je za jedan stepen viši nivo od dosadašnjeg niskog nivoa.

„To znači da se vjerovatnoća importacije virusa u državu povećava uprkos svim mjerama koje se sprovode i koje će biti sprovedene“, rekao je Hrapović.

On je kazao da je jedan od zaključaka sa jučerašnjeg sastanka Nacionalnog koordinacionog tijela da od kineske kompanije China road and bridge corporation (CRBC) zatraže da dostavi plan dolaska radnika, odnosno dinamike kojom bi oni eventualno pristizali u Crnu Goru.

Hrapović je rekao da svaki dolazak radnika mora da bude najavljen.

„Radnici iz Kine prije dolaska u Crnu Goru moraju da budu izolovani u svojoj zemlji 14 dana, da uoči putovanja obave neophodne ljekarske preglede i u Crnu Goru donesu adekvatan dokaz o tim aktivnostima“, objasnio je Hrapović.

Kako je naveo, oni dolaskom u Crnu Goru, zbog povećanog rizika da su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, dobijaju mjeru pooštrenog nadzora u trajanju od dodatnih 14 dana.

„Za sada, na ovaj način, nije najavljen dolazak radnika“, dodao je Hrapović.

On je istakao da su odluke koje donosi i javno objavljuje Nacionalno tijelo za zarazne bolesti obavezujuće za svakog pojedinca, uključujući i lokalne i organe vlasti na državnom nivou.

Hrapović je istakao da su izvršene aktivnosti predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa je obolijevanje od koronavirusa proglašeno kao obavezno za prijavljivanje, ali i za sprovođenje zdravstveno sanitarnog nadzora nad putnicima u međunarodnom saobraćaju.

„Uspostavljena je definicija slučaja koji se stavlja pod nadzor i razvijen plan postupanja zdravstvenog sistema u slučaju pojave koronavirusa“, rekao je Hrapović.

Kako je dodao, uvedena je 24-satna pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i svih epidemioloških službi u državi, uspostavljen je mehanizam komunikacije i pravovremena razmjena informacija unutra sistema zdravstva, a posebno epidemioloških službi.

Hrapović je kazao da trenutno laboratorije Instituta posjeduju sve potrebne dijagnostikume da nesmetano i samostalno sprovode dijagnostiku novog koronavirusa.

On je podsjetio da je održan niz sastanaka sa kompanijom CRBC i Ambasadom Kine sa ciljem prevazilaženja problema kineskih radnika koji učestvuju na izgradnji autoputa, a za koje je na početku epidemije postajala bojazan da su najveća opasnost po zdravlje stanovnika Crne Gore, jer dolaze iz pogođenih područja.

„Omogućene su dvije ekspertske posjete Svjetske zdravstvene organizacije. Uspostavljen sistem sprovođenja zdravstvenog nadzora nad svim pitnicima u međunarodnom saobraćaju, odnosno povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod nadzor u trajanju od 14 dana“, kazao je Hrapović.

Kako je naveo, donijeta je odluka i rješenje sanitarne inspekcije da CRBC započne rad na pripremi dijela kampa Lopate 2 za potrebe prihvatne izolacione stanice, odnosno pooštrenog nadzora za dolazeće radnike iz Kine koji će na tom mjestu provesti najmanje 14 dana po eventualnom povratku u Crnu Goru.

Najvažnije preporuke za prevenciju su odlaganje putovanja u najpogođenija područja, izbjegavanje bliskih kontakata sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih bolesti i strogo priodržavanje mjera lične i kolektivne higijene, kao i sprovođenje zdravstveno-sanitarnog nadzora nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz najpogođenijih područja.

Hrapović je objasnio da se pod zdravstveno-sanitarni nadzor stavljaju osobe koje dolaze sa rizičnog odnosno pogođenog područja, koje nijesu bile u kontaktu sa oboljelima ili se sa velikom sigurnošću zna da nijesu bile u kontaktu sa inficiranima.

Kako je naveo, za njih nije ograničeno kretanje, ali su u obavezi da se 14 dana dva puta dnevno javljaju nadležnom epidemiologu.

„Osnovna razlika karantina od zdravstveno-sanitarnog nadzora leži u procjeni rizika ili vjerovatnoće da je neka osoba bila izložena virusu. Samim tim, kada se opravdano sumnja ili zna da je osoba bila u kontaktu sa oboljelima, sprovodi se mjera katrantina. Obično se radi o zdravim osobama koje mogu da budu u fazi inkubacije infekcije, a bez simptoma“, objasnio je Hrapović.

Najčitanije