fbpx
NaslovnicaCrna GoraGalić: Zabilježeno 450 posto više novozaraženih

Galić: Zabilježeno 450 posto više novozaraženih

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je u posljednje dvije sedmice zabilježeno 450 posto više novozaraženih koronavirusom, ali i 14 odsto manje hospitalizovanih i 11 odsto manje preminulih od kovid infekcije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti rekao da je transmisija virusa široko rasprostranjena, a da su Podgorica, Cetinje, Budva i Tivat najviše pogođeni koronavirusom.

Galić je naveo da podaci i kliničke slike ukazuju da je dominanatan omikron soj, kojeg karakterišu blaže kliničke slike, koštano mišićni problemi, osjećaj malaksalosti, kao i simptomi koji liče običnoj prehladi.

On je kazao da ih trenutno brine kada se infekcija bude prenosila na stariju populaciju, kako će na njih djelovati, prenosi portal Vijesti.

Galić je podsjetio da su osobe starije od 65 godina u velikom dijelu vakcinisane.

“Najveći procenat oboljelih je između 20 i 40 godina i pretpraznična i praznična veselja dala su rezultat u skoku oboljelih”, kazao je Galić.

Na pitanje kakve mjere se očekuju nakon 12. januara, on je odgovorio da situaciju prate na dnevnom nivou i da će uskladiti predloge, kao i da će adekvatno odgovoriti.

Galić je, na pitanje zašto nema izolacije za onoga ko je vakcinisan, a u kontaktu je sa zaraženom osobom, odgovorio da su situacije definisane protokolom, a da se protokol ažurira sa informacijama iz svijeta.

“Omikron je jako zarazan i vakcinisane osobe mogu da prenesu infekciju, ali je vrlo bitno da ukoliko nosimo masku tu infekciju ne možemo prenijeti”, istakao je Galić.

Preporuka je, kako je naveo, da se osobe koje su nedavno bolovale ili primile drugu dozu vakcinišu trećom buster dozom nakon tri mjeseca, a kod osoba kojima je imunitet oslabljen čak i poslije mjesec.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...