fbpx
NaslovnicaCrna GoraFokus na prevenciji malignih oboljenja kod djece

Fokus na prevenciji malignih oboljenja kod djece

Podgorica, (MINA) – Maligne bolesti kod djece predstavljaju nacionalni i globalni javno-zdravstveni prioritet, a novim strateškim dokumentima poseban fokus biće na njihovoj prevenciji, saopštio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Šćekić je, povodom 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, kazao da je cilj zdravstvenih vlasti rana i tačna dijagnoza tih bolesti, sa blagovremenim i efektivnim liječenjem, kao i uspješan pristup u kontroli oboljenja.

“Stoga je, kroz novu Strategiju za hronične nezarazne bolesti, koju priprema stručni tim koji je formiralo Ministarstvo zdravlja, poseban segment opredijeljen za prevenciju i liječenje malignih neoplazmi, s naglaskom na oboljele u dječjem uzrastu”, rekao je Šćekić.

On je kazao da je, kada je riječ o tretmanu djece oboljele od malignih bolesti, na listi ljekova dostupna i terapija za djecu sa najtežim oboljenjima.

Kako je Šćekić naveo, u kontinuitetu obezbjeđuju savremene dijagnostičke i terapijske procedure, u cilju pravovremenog otkrivanja i liječenja tih bolesti.

“Danas je prilika da svi kao društvo u cjelini shvatimo i doprinesemo podizanju svijesti o značaju i važnosti pravovremenog prepoznavanja te bolesti i preventivi kao najefikasnijoj borbi protiv carcinoma”, kaže se u saopštenju.

Šćekić je naveo da maligne bolesti koje se javljaju u djetinjstvu predstavljaju nacionalni i globalni javno-zdravstveni prioritet.

Prema njegovim riječima, obilježavanjem 15. februara želi se iskazati potreba za ulaganjem zajedničkih napora cjelokupne javnosti u poboljšanju tretmana i njege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba djece oboljele od malignih bolesti.

Ščekić je rekao da se Međunarodnim danom želi skrenuti pažnja i na potrebu podrške porodicama koje imaju djecu oboljelu od malignih bolesti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije