fbpx
NaslovnicaCrna GoraEPA: Vazduh u Pljevljima u novembru bio zagađen 12 dana

EPA: Vazduh u Pljevljima u novembru bio zagađen 12 dana

Podgorica, (MINA) – U Pljevljima je tokom novembra vazduh bio zagađen 12 dana, a u Bijelom Polju 11, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), navodeći da cijeli sjeverni region tokom sezone grijanja, u zavisnosti od meteoroloških uslova, ima zagađen vazduh.

Iz Agencije su istakli da je stanje kvaliteta vazduha uobičajeno za ovo doba godine, imajući u vidu da je uveliko počela sezona grijanja, zbog dominantne upotrebe čvrstih goriva.

Kako su naveli, evidentirana su prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije PM10 i PM 2,5 čestica, što je bio slučaj i prethodnih godina.

“Od kako se počne sa upotrebom čvrstih goriva za potrebe grijanja prostorija (u Pljevljima je to dominantno ugalj), počinju i problemi sa kvalitetom vazduha”, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su naglasili da je posebno značajan uticaj meteoroloških faktora, jer se dodatno usložnjava problem usljed pojave temperaturnih inverzija, mirnog vremena bez vjetra i padavina uz visok atmosferski pritisak.

Oni su istakli da se stanje kvaliteta vazduha na svim mjernim mjestima kontinuirano prati i da se reaguje u skladu sa propisanim zakonskim obavezama.

Iz EPA su podsjetili da se u sjevernoj zoni, osim u Pljevljima, mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha nalazi i u Bijelom Polju, i da ona treba da reflektuje kvalitet vazduha u ostalim gradovima sjeverne zone u kojima ne vrše mjerenja.

“Na osnovu rezultata mjerenja, nedvosmisleno se potvrđuje da cijeli sjeverni region tokom sezone grijanja, u zavisnosti od meteoroloških uslova, u manjoj ili većoj mjeri ima zagađen vazduh”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u centralnoj zoni kvalitet vazduha prati na četiri mjerna mjesta, tri u Podgorici i jedno u Nikšiću.

“U urbanim zonama Podgorice i Nikšića, takođe su evidentirana prekoračenja granične vrijednosti srednjih dnevnih koncentracija PM10 i povremeno visoke i veoma visoke satne koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica”, ističe se u saopštenju.

Iz EPA su kazali da su tokom novembra kvalitet vazduha u sjevernoj zoni karakterisala prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10.

“I to u Pljevljima 12 dana i u Bijelom Polju 11 dana. U Pljevljima je na lokaciji Gagovića imanje jedan put registrovano prekoračenje satne koncentracije sumpor(IV)oksida SO2”, naveli su iz EPA.

Kako su rekli, u centralnoj zoni broj dana sa prekoračenjima granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestice je na Zabjelu bio pet dana, u Bloku pet jedan dan i u Nikšiću takođe jedan.

Iz Agencije su naglasili da u južnoj zoni nijesu registrovana prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestice u vazduhu.

“Izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u sjevernoj zoni kvaliteta vazduha”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Bijelog Polja, Pljevalja, Nikšića i Podgorice.

Iz EPA su naveli da su u toku decembra takođe povremeno izmjerene visoke i veoma visoke satne koncentracije PM čestica u sjevernoj i centralnoj zoni.

Agencija je apelovala na građane da u slučajevima povećanih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, slijede preporuke definisane od Instituta za javno zdravlje.

“Takođe, u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima, molimo građane da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, koji takođe mogu imati negativan uticaj na kvalitet vazduha”, poručili su iz Agencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...