fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović donio ukaz o opozivu osam ambasadora

Đukanović donio ukaz o opozivu osam ambasadora

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon korigovanog obrazloženja predloga Vlade za opoziv i obavljene procedure predviđene Ustavom, donio je ukaze o opozivu sa dužnosti osam crnogorskih ambasadora.

On je donio ukaze o opozivu sa dužnosti ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića, Srbiji Tarzana Miloševića, Italiji Sanje Vlahović, Kini Darka Pajovića, Njemačkoj Vere Kuliš, Poljskoj Budimira Šegrta, Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom Redu Miodraga Vlahovića i Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanke Jeknić.

„Nije upitno da li nova Vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je ona formalno to pravo stekla rezultatom izbora 30. avgusta.

„Očekivanje da predsjednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da ja prepravljam izborni rezultat. To naravno neću raditi. Svi oni koji danas misle drugačije nego 30. avgusta, neka sačuvaju to mišljenje za sljedeće izbore“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, drugo je pitanje da li je to pravo vladajuća koalicija trebalo da koristi drugačije.

„Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora“, rekao je Đukanović.

On smatra da je u pitanju revanšizam kojim nova Vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema državi.

„Ono što takođe nije upitno, već je nužnost na kojoj sam insistirao, jeste da se korišćenje političkog prava ne smije zloupotrebljavati za blaćenje ljudi“, naveo je Đukanović.

On je kazao da ambasadori čiji je opoziv predložen ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države.

On je rekao da zbog toga nije do sada donio ukaze i da je zato tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika.

„Učinio sam to nakon što u obrazloženju sada stoji da se ambasadori mijenjaju zbog želje Vlade da obezbijedi autentičnije tumačenje politike u međunarodnoj zajednici”, naveo je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da će kroz obnovljeni diplomatski sastav, uobičajeni konsultativni proces i poštujući kohabitaciju vlasti, doprinostiti daljoj profesionalizaciji diplomatskog predstavljanja.

Đukanović je ukazao da upućivanje note Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema, prije završetka procedure koju predviđa Ustav, pokazuje da i nakon razgovora s predstavnicima Vlade i tog resora, nova vlast potvrđuje da je u stvari ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam.

„Primam k znanju i moj odnos prema takvoj praksi biće adekvatan“, poručio je Đukanović.

On je zahvalio opozvanim ambasadorima što su profesionalno i odgovorno služili interesima Crne Gore.

Prema riječima Đukanovića, ovo su faze demokratskog razvoja koje država mora proći da bi bila bolja, pravno uređenija i demokratski zrelija.

„Nadam se da će nam ovo iskustvo poslužiti da u budućnosti, kroz očuvanje dostojanstva i profesije i ljudi, i poštovanje pravnih procedura, čuvamo i nadograđujemo ugled Crne Gore u svijetu“, zaključio je Đukanović.

Najčitanije