fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZaustaviti vojne akcije u Ukrajini

Zaustaviti vojne akcije u Ukrajini

Podgorica, (MINA) – Balkanski savjet za izbjeglice i migracije (BRMC) pozvao je na mir, poštovanje međunarodnog prava, ljudskih prava i zaustavljanje vojnih akcija u Ukrajini.

To se navodi u otvorenom pismu Savjeta, koje je objavljeno na sajtu nevladine organizacije (NVO) Građanska alijansa (GA).

“Trenutna situacija je alarmantna sa hiljadama ljudi koji napuštaju svoje domove bježeći od rata. Ovaj apel za momentalnu reakciju ima za cilj da se spriječi humanitarna katastrofa i sačuva hiljade ljudskih života, kao i da zaustavi egzodus izbeglica unutar i van Ukrajine”, kaže se u pismu.

Ističe se da se svjedoči kršenju ljudskih prava, gdje su životi civila direktno ugroženi.

“Zato, pozivamo sve zainteresovane strane da pruže podršku ljudima koji ostaju u Ukrajini, da zaštite one koji su prinuđeni da pobjegnu i da učine sve kako bi se stvorili uslovi za njihov što brži povratak kućama”, navodi se u pismu.

Dodaje se da je u svijetu 21. vijeka, koji njeguje demokratiju i poštuje ljudska prava, očuvanje mira, bezbjednosti i slobode apsolutni imperativ.

BRMC čine NVO Helsinški komitet Albanije (AHC), Beogradski centar za ljudska prava, GA, Program građanskih prava Kosova (CRP/K), Grupa 484, Makedonsko udruženje mladih pravnika (MYLA) i Vaša prava Bosna i Hercegovina (VP BiH).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije