fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoViše od 1,7 hiljada preminulih od malignih bolesti u prošloj godini

Više od 1,7 hiljada preminulih od malignih bolesti u prošloj godini

Podgorica (MINA) – U Crnoj Gori je, u prošloj godini, od malignih bolesti oboljelo preko tri hiljade osoba, dok je više od 1,7 hiljada preminulo, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je na otvaranju onkološkog sastanka “Onko dani: U korak sa inovacijama”, koji organizuje kompanija Roche, poručila da maligne bolesti predstavljaju globalni zdravstveni problem.

Ona je, na sastanku u Meljinama poručila da njen resor u kontinuitetu jača nacionalne kapacitete i promoviše multisektorsku saradnju, u cilju kontrole hroničnih nezaraznih bolesti, među kojima su maligne bolesti najzastupljenije.

Borovinić Bojović je navela da u svijetu postoji značajan porast broja oboljelih od karcinoma, kao i da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), do 2040. godine, predviđa porast incidence malignih bolesti za 47 odsto.

“Prema podacima interaktivne internet platforme SZO, u Crnoj Gori je, prošle godine, od malignih bolesti oboljelo preko tri hiljade osoba, a broj smrtnih ishoda za tu godinu je preko 1,7 hiljada”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da su zbog toga, u okviru Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti, date osnovne smjernice za sveobuhvatni i koordinisani odgovor na sve veću zastupljenost nezarazanih bolesti u nacionalnoj zdravstvenoj patologiji.

Ministarstvo zdravlja i Klinički centar, kako je dodala, svoje resurse usmjeravaju u pravcu ranog otkrivanja bolesti, uz već postojeće inicijative ka dostpunosti adekvatnih terapijskih opcija.

“Za razliku od pasivnog pristupa u borbi sa pandemijom koji je bio dominantan prošle godine, ove godine zdravstveni sistem je zauzeo proaktivan pristup”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je zdravstveni sistem nadoknadio većinu “ogromnih listi čekanja” i da nastavlja intenzivnim tempom, “kako bi hronične nezarazne bolesti dobile značaj koji im pripada”.

“Pokrenuli smo ponovo tri skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog crijeva, koji su bili potpuno obustavljeni”, rekla je Borovinić Bojović.

Kako je navela, intenzivno se radi na promociji zdravih stilova života i edukaciji stanovništva, a polazni segment u svemu tome su nacionalni programi i strategije.

“Prateći globalnu statistiku vezano za porast incidence malignih bolesti ljekari Instituta za onkologiju svakodnevno rade na unaprijeđenju ishoda liječenja pacijenata u pravcu ranog otkrivanja bolesti, pravovremene dijagnostke i adekvatne terapije”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je u proceduri formiranje novog stručnog savjetodavnog tijela za kontrolu malignih bolesti, kao i tijela za unaprjeđenje kvaliteta Registra za maligne neoplazme.

Ona je najavila da će u bliskoj budućnosti Ministarstvo razmatrati formiranje drugih radnih tijela koja do sada nijesu postojala, a koja će se baviti unapređenjem ostalih ključnih komponenti Nacionalnog programa za kontrolu raka.

“U planu nam je i izrada strateškog dokumenta za potpuniju razradu i ostvarivanje strateških ciljeva i aktivnosti za prevenciju i kontrolu malignih bolesti”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je formiran i Registar za karcinom dojke kao i da je u toku izrada još dva registra za melanom i karcinom ovarijuma.

Kako je navela, oboljelima od malignih bolesti je, kroz ažuriranu Listu ljekova, obezbjeđena najsavremenija terapija, čijom primjenom se značajno unapređuje kvalitet života i produžava životni vijek.

“Lista lijekova je umnogome ispred zemalja u regionu, a za pojedine lokalizacije, poput karcinoma dojke, ne zaostaje ni u odnosu na zemlje Zapadne Evrope”, poručila je Borovinić Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije