fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoVarhelji: Ojačati politički dijalog i administrativne kapacitete Crne Gore

Varhelji: Ojačati politički dijalog i administrativne kapacitete Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Evropska komisija (EK) želi da pomogne i ubrza proces proširenja, poručio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pozivajući Crnu Goru da ojača politički dijalog i ispuni kriterijume za funkcionisanje ključnih institucija za vladavinu prava.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Varhelji je, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem, kazao da je potrebno ojačati administrativne kapacitete za sprovođenje evropskih politika u Crnoj Gori.

Radulović je kazao da je Crna Gora zadržala svoj spoljno-politički kurs, što je, kako je naveo, EK prepoznala u Izvještaju o napretku.

On je, kako su naveli iz MVP, u Briselu poručio da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) prioritet i strateško opredjeljenje Vlade.

“U narednom periodu spremni smo da postignemo još konkretnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kazao je Radulović.

On je kazao da je od početka pregovaračkog procesa za Crnu Goru ključno da se usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, uprkos činjenici da takvo opredjeljenje nije uvijek jednostavno za zemlju koja je zavisna od turizma.

Radulović je naglasio da Izvještaj EK jasno poručuje da dinamiku pregovora diktira napredak u poglavljima 23 i 24, kao i da su neophodni konkretni pomaci u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije.

On je naveo da za to postoji jaka politička volja u Crnoj Gori.

“Odlučnost da idemo dalje kada je riječ o ispunjavanju ciljeva naše evropske agende i da se uspješno suočimo sa izazovima koji su pred nama dokazuje i imenovanje šefa Misije Crne Gore pri EU”, rekao je Radulović.

Iz MVP-a su naveli da se, tokom boravka u Belgiji, Radulović sastao sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Svetlanom Stoevim.

Radulović je zahvalio Vladi te zemlje na pomoći u vidu zaštitne medicinske opreme, tokom prvog talasa pandemije, kao i na snažnoj podršci integracionim procesima Crne Gore, naročito tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU u prvoj polovini 2018.

“Crna Gora je veoma zadovoljna inicijativom za održavanje redovnih međuvladinih konferencija EU-Zapadni Balkan, cijeneći ih odličnom platformom za ostvarivanje dinamičnijih kontakata i redovnog izvještavanja o postignutim rezultatima i sprovedenim reformama”, rekao je Radulović.

Stoev je, kako su kazali iz MVP-a, potvrdio značaj integrisanja Zapadnog Balkana u EU, rekavši da je proširanje Unije prioritetno pitanje.

“Zapadni Balkan je sastavni dio evropskog kontinenta i nesumnjivo budući dio EU”, rekao je Stoev.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije