fbpx
NaslovnicaCrna GoraUspostaviti sudsku policiju u svim sudovima

Uspostaviti sudsku policiju u svim sudovima

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Vladu i Ministarstvo pravde da poslije više od dvije decenije konačno uspostave sudsku policiju u svim sudovima u Crnoj Gori kako bi bila obezbijeđena zaštita svih koji borave u pravosudnim institucijama.

Iz HRA sz podržali današnji protest zaposlenih u pravosudnim institucijama ispred zgrade podgoričkog Osnovnog suda, povodom tragičnog događaja od petka u kojem je jedna osoba stradala aktiviranjem ručne bombe, pet osoba povrijeđeno, dok je zbog stresa četvoro potražilo pomoć u Urgentnom centru.

“HRA apeluje na Vladu i Ministarstvo pravde da poslije više od dvije decenije konačno uspostave sudsku policiju u svim sudovima u Crnoj Gori da bi se obezbijedila zaštita svih osoba koje borave u pravosudnim institucijama, i na drugi način unaprijedio rad sudova”, rekli su iz te nevladine organizacije.

Oni su naveli da je tragični događaj od prije tri dana u Osnovnom sudu u Podgorici posljedica nevjerovatnog nemara nadležnih vlada i njihovih ministara pravde da više od dvije decenije primijene zakon i riješe pitanje obezbjeđenja pravosudnih institucija u Crnoj Gori.

Iz HRA su podsjetili da je još 2002. godine Zakonom o sudovima propisano da će sudska policija obezbjeđivati uslove za nesmetan rad sudova, održavanje reda, zaštite osoba i imovine.

Kako su saopštili, to rješenje je bilo na snazi do 2015. godine kada je Zakonom propisano da će poslove obezbjeđenja osoba, imovine i objekata sudova vršiti „zaposleni u sudu na poslovima obezbjeđenja ili pravna lica ovlašćena za obavljanje poslova zaštite i obezbjeđenja“.

“Međutim, više od dvije decenije kasnije sudovi u Crnoj Gori i dalje nemaju svoju službu obezbjeđenja”, kazali su iz HRA.

Oni su naveli da rješavanje tog problema nije pomoglo ni to da su za protekle dvije decenije u pravosudnim institucijama stradale četiri osobe, dvije ranjene, a više je povrijeđeno.

Kako su kazali iz HRA, u novembru 2002. u Sudu za prekršaje u Podgorici, Rajko Stajović je u hodniku suda usmrtio Miomira Ćetkovića iz Podgorice i teško ranio Smiljanu Jovićević.

Oni su rekli da je u septembru 2005. u Osnovnom sudu u Baru, Batrić Đuković sa tri hica u glavu ubio sutkinju Miloriju Pejović, a nakon toga je ranio advokata Đorđa Jankovića.

“Nakon ubistva sutkinje, Đuković je otrčao do kancelarije sudije Željka Šupljeglava sa ciljem da ubije i njega. Međutim, kako mu se u cijevi pištolja zaglavio metak, izudarao ga je oružjem po glavi”, naveli su iz HRA.

Oni su rekli da su sudije Pejović i Šupljeglav postupali u predmetima sudskih sporova koje je Đuković vodio sa majkom i komšijama.

Kako su kazali iz HRA, u novembru 2020, Dragan Drašković je poginuo nakon što je u hodniku Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju aktivirao ručnu bombu.

“Tada u blizini nije bilo ni zaposlenih ni građana. Bio je ogorčen na rad tadašnjeg tužioca na Cetinju jer je vjerovao da je bio nepravedno optužen u slučaju nanošenja tjelesnih povreda”, rekli su iz HRA.

Oni su kazali da je u avgustu 2022. u kancelariji Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici napadnuta državna tužiteljka Maja Janković, kada je u njenu kancelariju, bez poziva, ušao D.K. vrijeđajući je i prijeteći joj, nezadovoljan njenom odlukom sve dok nijesu pristigli službenici Uprave policije koji su ga priveli.

Kako su dodali iz HRA, kasnije mu je određen pritvor zbog krivičnog djela Napad na službeno lice.

“Za sve ovo vrijeme, od kada je Zakonom o sudovima bila propisana obaveza uvođenja sudske policije, promijenilo se deset Vlada, od kojih se ni jedna nije posvetila toj zakonskoj obavezi”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, bile su to 34. Vlada premijera Filipa Vujanovića, s ministrom pravde Željkom Šturanovićem, 35. Vlada premijera Mila Đukanovića, sa istim ministrom pravde.

Tu su bile i 36. Vlada premijera Šturanovića s ministrom pravde Mirašom Radovićem, kao i 37. i 38. Vlada premijera Đukanovića s ministrom pravde Mirašom Radovićem.

“Zatim 39. Vlada premijera Igora Lukšića s ministrom pravde Duškom Markovićem, 40. Vlada premijera Đukanovića s ministrom pravde Markovićem, kao i 41. Vlada Markovića s ministrom pravde Zoranom Pažinom”, dodali su iz HRA.

Oni su saopštili da je tu bila i 42. Vlada premijera Zdravka Krivokapića s ministrima pravde Vladimirom Leposavićem, Sergejem Sekulovićem i Krivokapićem, kao i 43. Vlada premijera Dritana Abazovića s ministrom pravde Markom Kovačem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije