fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUsmjereni na povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

Usmjereni na povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj

Podgorica, (MINA) – Napori Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija usmjereni su na povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj i saradnju nauke i privrede, kazala je resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, danas su predstavljeni sadržaji i mogućnosti za naučnu i inovacionu zajednicu Crne Gore koje nudi NATO Saveznička komanda za transformaciju (NATO ACT).

Navodi se da je prezentaciju sadržaja organizovalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija organizovalo u saradnji sa Ministarstvom odbrane i NATO Savezničkom komandom za transformaciju.

Jakšić Stojanović je kazala da nauka i inovacija godinama bilježe konstantan trend rasta, čemu svjedoči i visoka ocjena Evropske komisije u nedavno objavljenom Izvještaju za Crnu Goru, gdje je napredak u poglavlju 25 “Nauka i istraživanje”, jedan od četiri najbolje ocijenjenih.

Ona je kazala da Ministarstvo, na putu ka potpunoj integraciji u Evropski istraživački prostor, prati ciljeve Nove evropske agende za inovacije.

„Pa su naši napori posebno usmjereni na: povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, sa posebnim fokusom na povećanje ulaganja privatnog sektora, saradnju nauke i privrede, snaženje mehanizama podrške zajednici, kako finansijske, tako i nefinansijske“, rekla je Jakšić Stojanović.

Kako je kazala, napori su usmjereni i na jačanja inicijativa internacionalizacije kroz učešće u EU i međunarodnim programima za nauku i inovacije, kao i programima bilateralne i multilateralne saradnje.

„U tom kontekstu, kao NATO članici, od posebnog značaja je produbljivanje saradnje u oblasti nauke i inovacija, koja se trenutno realizuje kroz NATO program Nauka za mir i bezbjednost (SPS) i NATO Akceleratoski program DIANA“, rekla je Jakšić Stojanović.

Vrhovni saveznički komandant za transformaciju Filip Lavinj, kako je saopšteno, predstavio je mogućnosti koje ACT nudi naučnoj i inovacionoj zajednici Crne Gore i relevantnim ciljnim grupama.

On je istakao da Alijansa ima veliki značaj na regionalnom i globalnom nivou.

Lavinj je rekao da jačanje saradnje crnogorske naučno-inovacione zajednice i NATO treba nastaviti u pravcu korišćenja dostupnih mogućnosti u okviru Alijanse.

Iz Ministarstva su kazali da NATO Saveznička komanda za transformaciju identifikuje izazove i mogućnosti i teži što efikasnijem razvoju tehnoloških strategija Alijanse.

„Dio ove strukture je i Inovacioni centar NATO Savezničke komande za transformaciju koji predstavlja otvorenu zajednicu stručnjaka koji sarađuju i osmišljavaju inovativna rješenja za izazove sa kojima se ova Organizacija suočava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su nakon prezentacije Lavinj i Jakšić Stojanović razgovarali o značaju saradnje između nacionalne naučnoistraživačke i privredne zajednice sa Vojskom.

Ta saradnja je, kako je saopšteno, potrebna u cilju unapređenja znanja i korišćenja novih tehnologija i praćenja savremenih tokova razvoja nauke i inovacija.

U saopštenju se navodi da su delegacije NATO Savezničke komande za transformaciju i Ministarstva odbrane Crne Gore posjetili prvu crnogorsku inovacionu infrastrukturu, Inovaciono-preduzetnički centar „Tehnopolis“.

„Tom prilikom razmatrane su mogućnosti potencijalne saradnje, razmjene ideja i budućih zajedničkih inicijativa u oblasti inovacija koje bi doprinijele daljem razvoju tehnoloških strategija“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije