fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreventivni oftalmološki pregledi su ključni za očuvanje vida

Preventivni oftalmološki pregledi su ključni za očuvanje vida

Podgorica, (MINA) – Preventivni pregledi ključni su za očuvanje vida, poručili su iz kompanije Hoffmann – La Roche koja je združila snage sa Podgorica Millennium Run-om kako bi skrenuli pažnju na značaj zdravih stilova života i preventivnih oftalmoloških pregleda.

Kompanija Hofmann – La Roche pokrenula je nacionalnu kampanju Bistriji pogled na život kako bi podigla svijest građana o značaju preventivnih oftalmoloških pregleda.

Roche je, uoči i tokom Podgorica Millennium Run-a, koji je uslijedio nakon Svjetskog dana dijabetesa, uz podršku organizatora, informisao i podizao svijest građana o važnosti zdravlja očiju i prevencije dijabetesa i sa njim povezanih oboljenja mrežnjače kao što su Dijabetička retinopatija (DR) i Dijabetički makularni edem (DME).

“Značaj ove kampanje je veliki s obzirom na to da svaka treća osoba u svijetu ima problema sa vidom, a bolesti mrežnjače poput AMD (senilna degeneracija makule) i DME (dijabetički makularni edem) su među glavnim uzrocima oštećenja vida i sljepila”, naveli su iz kompanije Hofmann-La Roche.

Kako su kazali, simptomi tih bolesti uključuju zamagljen vid, deformaciju slike, pojavu lebdeće tamne mrlje, problem u razlikovanju boja teško razlikovanje svijetlih od tamnih nijansi, gubitak djelova vidnog polja, što značajno utiče na kvalitet života.

Iz kompanije su istakli da oštećenje vida može značajno uticati na kvalitet života pojedinca i postepeno voditi ka socijalnoj izolaciji, depresiji i anksioznim poremećajima.

Roche kroz kampanju Bistriji pogled na život, te saradnju s Podgorica Millennium Run-om, naglašava značaj redovnih oftalmoloških pregleda za ranu dijagnozu i prevenciju bolesti očiju povezanih s dijabetesom, ističući kako zdrave životne navike smanjuju rizik od dijabetesa i njegovih komplikacija na vid.

“Preventivni pregledi su ključni za očuvanje vida”, zaključili su iz kompanije.

Više informacija o kampanji ali i značaju prevencije, te simptomima bolesti AMD i DME može se dobiti na sajtu https://www.bistarpogled.me/.

Video zapisi o tome kako izgledaju simptomi bolesti i do čega dovode, nalaze se na linku https://www.youtube.com/@RocheMontenegro.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije