fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška OECD značajna u prevazilaženju izazova u reformi javne uprave

Podrška OECD značajna u prevazilaženju izazova u reformi javne uprave

Podgorica, (MINA) – Podrška Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) značajna je u prevazilaženju izazova u procesu reforme javne uprave, kazao je resorni ministar Maraš Dukaj u razgovoru sa direktorom OECD Andreasom Šalom.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) su saopštili da je Šal primio Dukaja u okviru zvanične posjete crnogorske delegacije Parizu.

Dukaj je naveo da je zadovoljan dosadašnjom partnerskom i prijateljskom saradnjom između MJU i OECD-a i naglasio da postoji prostor za konkretizaciju i jačanje saradnje u više oblasti, sa posebnim fokusom na reformu javne uprave.

On je kazao da se podrška OECD ogleda u razmjeni iskustava kroz različite inicijative, radionice, seminare i druge oblike saradnje.

„Ova podrška je značajna kako u prevazilaženju izazova u procesu reforme javne uprave, tako i u izbjegavanju budućih propusta i ambicioznih ciljeva u budućem planiranju aktivnosti“, istakao je Dukaj.

Prema njegovim riječima, posebno su značajni modeli tehničke podrške koju OECD pruža kroz projekte, programe i direktne konsultacije.

„Podršku od OECD vidimo i u promovisanju dobrog upravljanja, na temeljima transparentnosti, efikasnosti, odgovornosti i integriteta, a sve u cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta”, dodao je Dukaj.

On je rekao da je, u pravcu dodatne profesionalizacije javne uprave, MJU otvoreno za saradnju sa svim relevantnim akterima, regionalnim i međunarodnim partnerima.

„A upravo kroz zvanične posjete poput ove, sigurni smo da će se saradnja još više unapređivati i da će naša državna uprava svaki put biti sve bliža evropskom modelu javne administracije”, naveo je Dukaj.

Šal je istakao da prate stanje u Crnoj Gori i da je njihova posljednja publikacija o konkurentnosti pokazala da Crna Gora ima napredak u oblasti digitalizacije, i pohvalio je uspostavljanje Digitalne akademije.

On je, kako je saopšteno, pozvao Dukaja da prisustvuje sljedećoj ministarskoj konferenciji u organizaciji OECD, gdje će biti predstavljen najnoviji izvještaj.

Dukaj je istakao da Crna Gora namjerava da iskoristi sve kapacitete za pristupanje Evropskoj uniji, u čemu posebnu važnost ima podrška OECD i SIGME.

“Stoga je naglasio potrebu za podrškom u projektima, kako bi se na planu digitalizacije pronašla najbolja rješenja”, naveli su iz Ministarstva.

Iz MJU su rekli da je razmjena podataka, registara između javnog i privatnog sektora, korak koji bi značajno unaprijedio ovaj proces.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi