fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPočela humanitarna akcija „Građani Podgorice za Ukrajinu“

Počela humanitarna akcija „Građani Podgorice za Ukrajinu“

Podgorica, (MINA) – Humanitarna akcija „Građani Podgorice za Ukrajinu“ počela je danas u 16 sati na Trgu nezavisnosti i trajaće do nedjelje.

Kako je saopšteno iz Pg Biroa, humanitarna akcija pokrenuta je u saradnji Glavnog grada i Ambasade Ukrajine, kao znak podrške Ukrajini i narodu koji se suočava sa ratnim vihorom.

Gradonačelnik Ivan Vuković, sa saradnicima i predstavnicima Ambasade Ukrajine, kao i predstavnicima diplomatskog kora i brojnim sugrađanima, ozvaničio je početak humanitarne akcije i upisao se u knjigu solidarnosti.

On je kazao da je cilje akcije prikupljanje pomoći za ljude u Ukrajini koji trenutno trpe zbog agresije koja se dešava pred očima čitavog svijeta.

“Stvari koje nam se događaju je do juče bilo gotovo nemoguće zamisliti, to mogu da kažem i kao gradonačelnik Glavnog grada koji je povodom rođendana našeg grada, 19. decembra, imao zadovoljstvo da ugosti delegaciju grada Kijeva”, kazao je Vuković.

On je podsjetio da je delegacija Glavnog grada posjetila ukrajinsku prijestonicu unazad nekoliko mjeseci kada niko nije mogao da zamisli da će se ovakve stvari dešavati.

“Nažalost, to je naša nova surova realnost i mislim da je važno da pokažemo solidarnost i da pokažemo da smo spremni da budemo tu za one kojima su pomoć i podrška potrebne”, rekao je Vuković.

On je zahvalio svima koji su se odazvali akciji i pozvao sve da do nedjelje, u periodu od deset do 19 sati, u mjeri mogućeg i na način na koji smatraju da je prikladan, pomognu ljudima u nevolji.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalia Fialka kazala je da je Ukrajina žitnica Evrope i da je sada zbog strašne ruske agresije razorena.

“Desetine hiljada ljudi skrivaju se u skloništima, stotine hiljada već su primorani da napuste svoju zemlju, a toga će biti još jer ruska agresija ne jenjeva”, rekla je ona.

Fialka je zahvalila svima u Crnoj Gori koji podržavaju Ukrajinu.

“Nadam se da će agresija prestati vrlo brzo, ali u međuvremenu nam je potrebna pomoć svih građana, svih ljudi, preduzetnika i svih država da zajedno pobijedimo ovo zlo”, dodala je Fialka.

Iz Pg Biroa saopštili su da građani mogu donirati stvari i namirnice koje su trenutno najneophodnije ljudima u Ukrajini ili uputiti finansijsku podršku.

“Podsjećamo, Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori otvorila je zvanični žiro-račun za donacije iz Crne Gore. Broj žiro računa je 530-32387-46, NLB banka”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije