fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInspektori UIP-a pojačali kontrole tokom minulih prazničnih dana

Inspektori UIP-a pojačali kontrole tokom minulih prazničnih dana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija je, za vrijeme Praznika rada, kontrolisala poštovanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tom prilikom zatvorila 13 poslovnih objekata i izdala 20 prekršajnih naloga u iznosu od 12 hiljada EUR.

Od navedenih 13 objekata pet je u Budvi, četiri u Baru, tri u Kotoru i jedan u Ulcinju.

“Takođe, tokom ova dva praznična dana inspekcija rada je obavila 53 inspekcijska nadzora na teritoriji cijele Crne Gore. Konstatovano je 27 nepravilnosti, izdata su 33 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 29,2 hiljade EUR i podnijeto šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj nepravilnosti zabilježen je u Ulcinju, a one su se ticale propusta poslodavca da obavijesti inspekciju rada o radu za vrijeme praznika, rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, neposjedovanja dozvole za privremeni boravak i rad stranaca koji su zatečeni na radu.

Takođe, inspekcija rada je tokom praznika Vaskrsa 3. i 6. maja obavila 35 inspekcijskih nadzora pri čemu je izdato 12 prekršajnih naloga u iznosu od 13,2 hiljade EUR i podnijeto osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Nepravilnosti koje su kontatovane odnosile su se na to da poslodavci nijesu obavijestili inspekciju rada o radu za dane praznika”, navodi se u saopštenju.

Kontrolisane su različite vrste djelatnosti, odnosno trgovina, ugostiteljstvo, zanatstvo i građevina.

Turistička inspekcija je 1. maja u saradnji sa predstavnikom Nacionalnog parka Skadarsko jezero obavila inspekcijski nadzor prevoza putnika u nautičkom turizmu, na lokaciji Virpazar – Skadarsko jezero.

Tom prilikom konstatovano je pet nepravilnosti koje su se odnosile na neposjedovanje odobrenja za rad.

“Subjektima nadzora su izdati prekršajni nalozi u iznosu od dvije hiljade EUR i podnešen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, navodi se u saopštenju.

Na taj način su inspektori Uprave za inspekcijske poslove tokom prazničnih dana obavljali pojačan nadzor u onim privrednim granama koje su to iziskivale pojačanim obimom rada i prilivom turista, te je na taj način napravljen dobar uvod u aktivnosti koje Uprava organizuje u ovom periodu godine.

“Uprava sprovodi svoje redovne aktivnosti i planove insekcijskog nadzora ujednačeno u svim regijama i opštinama Crne Gore”, rekli su iz UIP-a.

U narednim danima inspekcije će, pored redovnih insekcijskih nadzora, nastaviti sa nadzorima vodeći se načelom preventivnosti gdje je to moguće i na taj način uticati na privredne subjekte da što spremnije otpočnu ljetnju turistički sezonu te usklade poslovanje sa zakonskim propisima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije