fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoOtvoren prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon

Otvoren prelaz Zatrijebačka Cijevna – Grabon

Podgorica, (MINA) – Zajednički granični prelaz između Crne Gore i Albanije, Zatrijebačka Cijevna – Grabon, otvoren je danas uz prisustvo visokih zvaničnika dvije države i predstavnika Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Vlade, granični prelaz su otvorili premijeri Crne Gore i Albanije, Zdravko Krivokapić i Edi Rama, a otvaranju je prisustvovao i otpravnik poslova Delegacije EU, Herman Špic.

Iz Vlade su podsjetili da je taj granični prelaz izgrađen 2017. godine uz podršku EU, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, zbog povezivanja Podgorice i Gusinja, preko albanske teritorije.

Navodi se da je izgradnja prelaza koštala oko 720 hiljada EUR, od čega je EU obezbijedila skoro pola miliona.

“Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza sa Albanijom usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države”, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Vlade, zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura pojednostaviće se i ubrzati proces prelaska državne granice principom jednog zaustavljanja.

Navodi se da će se zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala.

Iz Vlade su istakli da Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza, dva sa Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom.

“Vlada posebnu zahvalnost duguje EU na pomoći i podršci u izgradnji granične infrastrukture, ostvarujući partnerstvo, međusobno povjerenje i zajedničku odgovornost za bezbjednost granica, kao uslova unutrašnje bezbjednosti i dijela ukupnog bezbjednosnog sistema države”, kaže se u saopštenju.

Otvaranju graničnog prelaza su prisustvovali potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministri unutrašnjih i vanjskih poslova, Sergej Sekulović i Đorđe Radulović, kao vršioci dužnosti direktora Uprave policije i Uprave carina, Zoran Brđanin i Aleksandar Damjanović.

Svečanosti su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Albanije, Bledi Cuci, ambasador te države u Crnoj Gori Ridi Kurtezi, direktor albanske policije Ardi Veliu, kao i generalni direktor za carine Genti Gazheli.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kik bokseri Univerzuma najbolji u Tivtu

Podgorica, (MINA) - Kik boks klub Univerzum, kao prvoplasirani u generalnom poretku, završio je...