fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoOmogućiti rad sakupljačima sekundarnih sirovina

Omogućiti rad sakupljačima sekundarnih sirovina

Podgorica, (MINA) – Romske organizacije i Strukovni sindikat sakupljača sekundarnih sirovina uputili su danas molbu premijeru Zdravku Krivokapiću da apeluje na Upravu za inspekcijske poslove da obustavi akciju sankcionisanja i zabrane rada neformalnim sakupljačima sekundarnih sirovina iz Bijelog Polja.

Molbu su uputili izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi Samir Jaha, izvršna direktorica NVO Romi sa Sjevera Zenita Selimović i predsjednik Strukovnog sindikata sakupljača sekundarnih sirovina Ranko Ametović.

Oni su naveli da su stanovnici bjelopoljskog naselja Strojtanica zbog nemogućnosti formalnog zaposlenja primorani da sakupljaju sekundarne sirovine.

Kako su kazali, u Crnoj Gori se oko 70 odsto pripadnika romske zajednice bavi sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina kao izvorom zarade i prihoda.

“Kada je u pitanju problem sakupljača, neophodno je uvidjeti legitimnost i društvenu korisnost njihovog rada, a sa druge strane moramo cijeniti činjenicu da formalni i neformalni sakupljači otpada sekundarnih sirovina djeluju za dobrobit svoje zajednice, prehranjuju porodice i učestvuju u ekonomiji države”, kaže se u saopštenju predstavnika romskih NVO i Strukovnog sindikata.

Dodaje se da sakupljači sekundarnih sirovina, posebno neformalni, spadaju u socijalno i radno najizopštenije grupe.

Ekonomska situacija u cjelokupnoj romskoj zajednici je prilično loša, na šta, kako se ističe, treba posebno obratiti pažnju.

“Nedostatak formalnog obrazovanja, praktičnih vještina ali i velika diskriminacija i socijalna distanca prema romskoj zajednici utiče na to da veliki dio njih na birou rada ima status nezaposlenih lica, nema konkretan priliv sredstava a samim tim i ostali egzistencijalni problemi su pod velikim znakom pitanja”, kaže se u saopštenju.

Romske NVO i Strukovni sindikat su poseban apel uputili Opštini Bijelo Polje da se izdvoje određene lokacije u gradovima gdje će sakupljači sekundarnih sirovina neometano raditi.

Oni su apelovali i na predsjednika Vlade da pozove sve relevantne institucije sistema da se ovim pitanjem ozbiljnije bave na način, da se prije svega, ovo zanimanje standardizuje.

Kako su kazali, pitanjem individualnih sakupljača sakundarnih sirovina se rijetko ko u Crnoj Gori bavi, pa samim tim postoji veliki problem za romsku zajednicu koji onemogućava njihovu punu integraciju u crnogorsko društvo.

“Prije ugrožavanja nečijeg osnovnog ljudskog prava na život i rad, apelovali smo na Vladu i sve relevantne institucije sistema, da stvore pogodnije uslove za romsku zajednicu i na taj način stvore povoljan ambijent za omogućavanje jednakih uslova ove najmarginalizovanije društvene grupe u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije