fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNedostaje ljudskih i materijalnih resursa za borbu protiv požara

Nedostaje ljudskih i materijalnih resursa za borbu protiv požara

Podgorica, (MINA) – Nadležne službe preduzimaju preventivne mjere i radnje potrebne za brz i efikasan odgovor u slučaju požara, ali je evidentan nedostatak ljudskih i materijalnih resursa koji se može koristiti za tu namjenu.

To je saopšteno sa sastanaka vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavnje Miodraga Bešovića sa subjektima sistema zaštite i spašavanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bešović je održao sastanak sa subjektima sistema zaštite i spašavanja sa kojima je saradnja neophodna kako bi se bolje i kvalitetnije odgovorilo na predstojeću požarnu sezonu.

Navodi se da su sastanku prisustvovali načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović sa saradnikom, predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Željezničke infrastrukture, Agencije za zaštitu životne sredine, Nacionalnih parkova i Uprave za šume.

Na sastanku je, kako su kazali iz MUP-a, ocijenjeno da sa aspekta zaštite i spašavanja postoji veoma dobra saradnja među prisutnim subjektima, ali da treba iznalaziti nove modalitete za njeno unapređenje, jer to nameću vrlo zahtjevni profesionalni standardi i vrijeme u kojem se razvija ovaj sistem.

“Posebna pažnja je posvećena pripremi odgovora za predstojeću požarnu sezonu, gdje su svi subjekti konstatovali da su preduzeli i preduzimaju neophodne preventivne mjere i radnje potrebne za brz i efikasan odgovor u slučaju nastanka požara”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su tom prilikom razmotreni ljudski i materijalni resuri koji mogu biti na raspolaganju u slučaju požara.

“Pri čemu je evidentan nedostatak ljudskih i materijalnih resursa koji se može koristiti za tu namjenu”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Dogovorena je organizacija obuka pripadnika službi zaštite i spašavanja u cilju uspostavljanja veze sa pilotima vazduhoplova i njihovog navođenja prilikom gašenja požara iz vazduha kako bi efekati gašenja bili veći.

Iz Ministarstva su kazali da je dogovoreno da se, osim izviđanja helikopterima, u te svrhe koriste i raspoloživi dronovi čime će biti obuhvaćena veća teritorija, a smanjiće se i troškovi angažovanja resursa.

Nadležni su apelovali na građane da daju svoj doprinos i prilagode svoje aktivnosti, pogotovo ako se ima u vidu da su stručne analize pokazale da se opštine poput Podgorice, Nikšića, Cetinja i primorskih opština već nalaze u crvenoj zoni kada su u pitanju suše, i da je time opasnost od izbijanja požara već na visokom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije