fbpx
NaslovnicaCrna GoraMitrović: Nije bilo upozorenja o zagađenosti sredine nakon vojne vježbe

Mitrović: Nije bilo upozorenja o zagađenosti sredine nakon vojne vježbe

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u junu nije od nadležnih institucija dobilo nijedno upozorenje o eventualno povećanim koncentracijama zagađujućih materija, kazao je resorni ministar Ratko Mitrović.

On je to rekao u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika o vježbi Vojske Srbije, koja je nedavno izvedena na području Peštera, pograničnoj zoni sa Crnom Gorom.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je Mitrovića o eventualnoj šteti za životnu sredinu koju je proizvela ta vojna vježba.

Ibrahimović je naveo da je od te vježbe prošlo mjesec, i da je ona izvedena u blizinih desetak mjesnih zajednica.

On je rekao da su građani zabrinuti za kvalitet životne sredine nakon vojne vježbe u kojoj je korišćena velika količina municije.

“Moram reći da je u vježbi učestvovalo 15 hiljada vojnika. Nije zabilježena vojna interevencija toga tipa u regionu i šire”, kazao je Ibrahimović.

On je ocijenio da je interansanto da se u jednu vježbu uključi toliki broj helikoptera, transportera, dronova i da se koristi velika količina bojeve municije.

“Na jednom predjelu koje je vrlo atraktivno za turizam, ali to je možda pitanje za drugu državu. Tu su šume, pašnjaci… Tolika bojeva municija uticaće i na životinje i na biodiverzitet”, rekao je Ibrahimović.

Mitrović je kazao da su se Crna Gora i Srbija, kao države kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji, obavezale brojnim međunarodnim sporazumima u oblasti zaštite životne sredine.

On je rekao i da su nadležni organi dužni da reaguju uskladu sa Zakonom, ukoliko postoji šteta ili neposredna opasnost od štete u životnoj sredini.

Mitrović je naveo i da, u skladu sa važećim međunarodnim i nacionalnim propisima, Srbija nije bila u obavezi da zvaničnim putem obavijesti Crnu Goru o mogućim uticajima na životnu sredinu sprovedene vojne vježbe.

Odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista Daliborke Pejović u vezi sa raskidom Ugovora o izradi prostornog plana Crne Gore, Mitrović je saopštio da je to učinjeno nakon što nijesu ispoštovane ugovorne obaveze.

On je naveo da je, uz raskid ugovora, predat i zahtjev za naknadu štete zbog neispuinjenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije