fbpx
NaslovnicaCrna GoraMeđu žrtvama trafikinga 13 djece

Među žrtvama trafikinga 13 djece

Podgorica, (MINA) – Crnogorske institucije identifikovale su u posljednjih sedam godina 30 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih je bilo 17 punoljetnih, a 13 maloljetnih, piše Dan.

Prema izvještaju Vlade, tokom prošle godine dupliran je broj otkrivenih potencijalnih žrtava, i bilo ih je osam, a godinu ranije četiri.

Svih šest muških žrtava otkriveno je prošle godine, dok su svih ostal ih god ina sve žrtve bile žene.

Kada je u pitanju dob potencijalnih žrtava veći je broj identifikovanih punoljetnih žrtava, kojih je bilo 17, u odnosu na broj maloljetnih, 13. Međutim, u odnosu na period prije 2012. godine zabilježen je povećan broj identifikovanih maloljetnih žrtava trgovine ljudima, čija je prosječna starost 13 godina.

“Najčešće identifikovani slučajevi trgovine ljudima bili su u svrhu seksualne eksploatacije. Identifikacija žrtava trgovine ljudima radi prinudnog prosjačenja i prinudnih dječijih brakova je u porastu i do sada je identifikovano 11 takvih slučajeva”, navodi se u Vladinom izvještaju.

Kada su u pitanju zemlje porijekla žrtava u polovini identifikovanih slučajeva radilo se o državljanima Crne Gore, dok su ostale zemlje porijekla uglavnom zemlje regiona Srbija i Albanija.

U Crnoj Gori postoji SOS telefon za žrtve trgovine ljudima koji je dostupan 24 sata dnevno, a njime upravlja NVO Crnogorski ženski lobi. Linija je od 2012. imala 2.815 poziva, od kojih je 256 bilo u prošloj godini.

U posljednjih sedam godina zbog trgovine ljudima pokrenuto je 15 istraga, a podneseno je šest krivičnih prijava.

Najčitanije

Simonović: Izložba prvi korak ka povezivanju dva naroda

Podgorica, (MINA) - Izložba Mandala - Hram tajne tantre, na kojoj su izložene fotografije...