fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedijski spinovi o neredima za Božić

Medijski spinovi o neredima za Božić

Podgorica, (MINA) – Uoči obilježavanja Badnjeg dana i Božića objavljeni su brojni tekstovi koji su predviđali nerede i haos u Crnoj Gori, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Kako su kazali iz DFC-a, naslovi „Terorizam u najavi za Božić: Pristalice Mila Đukanovića upućuju direktan poziv na ustanak“ i „Đe si za Božić? Pristalice Mila Đukanovića upućuju direktan poziv na ustanak“, dodatno pojačavaju već dovoljno zapaljive narative koji izazivaju podjele u društvu.

„Tako su crnogorski i srpski portali IN4S, Vidovdan i Nacionalist već 3. januara počeli plasirati narative da Đukanovićeve pristalice pozivaju na ustanak za vrijeme Božića“, kaže se u saopštenju.

U njima se, podsjećaju iz DFC-a, navodi da je čin Đukanovića da ne potpiše zakone koje mu je Skupština dostavila ohrabrio njegove pristalice skrivene „u kojekakvim opskurnim organizacijama komitsko–zelenaške ideološke provinijencije da otpočnu sa manifestacijom radikalizma“.

„Dodatno, ovakva izvještavanja pronašla su svoj put i do Fejsbuka, putem identifikovanih stranica i grupa“, navodi se u saopštenju.

Iz DFC-a su kazali da se, uprkos tendencioznom izvještavanju, kako portala iz Srbije, tako i prosrpskih portala iz Crne Gore, najavljeni neredi u vidu Božićnog ustanka nijesu dogodili.

Oni su podsjetili da, zbog složene epidemiološke situacije, Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori nije organizovala masovna okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu, apelujući na vjernike da Badnje veče dočekaju kod kuće.

„Tradicionalno nalaganje badnjaka su ove godine u manjem broju obavili pripadnici SPC ispred Cetinjskog manastira, kao u nešto višem broju pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve ispred Dvorca Petrovića na Cetinju, bez incidenata“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije