fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivične prijave zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca

Krivične prijave zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Uprava policije podnijeli su krivičnu prijavu protiv šest osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, saopštila je tužiteljka Lidija Vukčević.

Ona je, na konferenciji za novinare SDT-a, rekla da se sumnja da je tokom 2016. godine Đ.M. formirao kriminalnu organizaciju koja je djelovala u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Austriji, Turskoj, Gani, Švajcarskoj i Linhenštajnu.

„Toj organizaciji, čiji je cilj vršenje krivičnih djela pranja novca i falsifikovanje isprava, priključili su se Đ, K. D. J. D. B. M, E. N. i više za sada nepoznatih osoba”, kazala je Vukčević.

Ona je navela da su članovi te kriminalne grupe stupali u kontakt sa klijentima koji već imaju novac na bankovnim računima i onda ih koristila za pranje novca.

Vukčević je objasnila da je novac fizički transportovan do tih ljudi, a oni su ih transferisali preko svojih poslovnih računa, putem SEPA sistema.

Prema njenim riječima, na taj je način oprano oko 315 miliona EUR.

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao da je od 2016. godine u devet predmeta SDT procesuiralo 113 osoba zbog najtežih krivičnih djela koja su planirali ili izvršili pripadnici kriminalne grupe “kavački klan”.

“SDT će nastaviti da radi na suzbijanju, ne samo ove, nego i drugih kriminalnih organizacija”, poručio je Čađenović.

On je kazao da je SDT u predmetu “KOD” prikupilo dokaze da je pet osoba prihvatilo članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirala za sada nepoznata osoba na teritoriji Crne Gore i Srbije, a u cilju obavljanja neodređenog broja krivičnih djela ubistvo.

“Tokom izviđaja preduzimane su radnje identifikacije svih izvršilaca krivičnih djela, te su identifikovane osobe i štek stanovi, kao i vozila koja su koristili pripadnici ove kriminalne organizacije”, rekao je Čađenović.

On je kazao da je na osnovu dokaza navedena kriminalna organizacija planirala više ubistava u Crnoj Gori.

Prema riječima Čađenovića, kao prvo u nizu je planirano ubistvo Š.M. iz Podgorice.

On je dodao da su 9. marta uhapšena četiri pripadnika kriminalne organizacije i da su njihove radnje prekinute neposredno prije ubistvo.

Čađenović je rekao da su prikupljeni dokazi da je jedan od okrivljenih pripadnik kriminalne organizacije bio službenik Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Obavljanje tih radnih zadata omogućilo mu je da dođe do podataka o svim vozilima i registarskim oznakama vozila koja koriste službenici Uprave policije, te da je te podatke prenosio pripadnicima kriminalne organizacije, a kako bi oni izbjegli eventualno praćenje od policije”, naveo je Čađenović.

Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je upitan da prokomentariše odluku sudije Miroslava Bašovića da ne odredi pritvor navodnom vođi kavačkog klana Slobodanu Kašćelanu, kazao da je Bašović donio odluku za koju je mislio da je pravična.

Katnić je kazao da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, komentarišući takvu odluku Bašovića, napravio ozbiljnu štetu.

“Kršio je zakon, nije poštovao podjelu vlasti. Ne sjećam se da je iko ovako prešao granicu i iznio nešto ovako”, kazao je Katnić.

Kako je dodao, čudi ga “mlaka” reakcija javnosti, poslanika.

Na pitanje da li će protiv Abazovića podnijeti krivičnu prijavu, Katnić je odgovorio da je rekao da je Abazović prekršio zakon, ali ne i da je izvršio krivično djelo”.

“Govorim o kršenju zakona i neoprezu i miješanju u naše nadležnosti, da jedna vlast vrši pritisak na drugu vlast. To je ozbiljan poremećaj”, naglasio je Katnić.

On je rekao da je Abazović hapšenje Kašćelana predstavio kao uspjeh Vlade da bi “prekrio da je to zasluga tužilaštva i policije i da imaju alibi pred međunarodnom javnošću da taj posao mogu da rade bez SDT-a i da ga mogu ukinuti”.

“To nije ni moralno, principijelno, ni etički”, ocijenio je Katnić.

Na pitanje da li očekuje da izmijenjeni Zakon o državnom tužilaštvu bude izglasan u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, Katnić je rekao da se nada da će taj postupak biti izvršen u skladu sa zakonom.

On je, na pitanje da li će ako se usvoji tužilački zakon jesen dočekati na toj poziciji, rekao da ako na osnovu zakona bude mogao ostati, da će na toj poziciji biti sigurno.

“Ako ne budem mogao, otići ću i nastaviti da radim negdje drugo”, rekao je Katnić.

On je kazao da je Vlada, a posebno Abazović, pružao bezrezervnu podršku njemu, SDT-u i svim tužiocima.

“Bio sam srećan zbog toga. Molio sam Abazovića, kao i premijera da nastave da pružaju podršku za takav rad i borbu protiv korupcije i kriminala, sve dok ga (Andrija) Mandić i (Milan) Knežević nijesu pozvali na raport”, kazao je Katnić.

On je rekao da je dao “crnogorsku riječ da će biti kao što je bilo”.

“Ko ne drži do riječi tu je kraj. Krećemo svojim putem i tražimo podršku javnosti”, naglasio je Katnić.

Najčitanije