fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrapović: Crna Gora se zalaže za promociju evropskih i evroatlantskih vrijednosti

Krapović: Crna Gora se zalaže za promociju evropskih i evroatlantskih vrijednosti

Podgorica, (MINA) – Crna Gora se zalaže za promociju evropskih i evroatlantskih vrijednosti, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

On je učestvovao na dvodnevnom sastanku ministara odbrane zemalja članica i posmatrača Američko – jadranske povelje (A5), koji je održan u Skoplju, u okviru makedonskog predsjedavanja A5 inicijativom.

Iz Ministarstva odbrane su rekli da je Krapović naglasio značaj dobrih regionalnih i bilateralnih veza između članica i posmatrača A5.

Kako je kazao, sastanak je odlična prilika da se dodatno unaprijede dobrosusjedski odnosi, kao i učvrsti povjerenje i spremnost da se zajedničkim naporima doprinese globalnom miru i stabilnosti.

On je podsjetio na značaj koji A5 povelja ima za region, kao i na ciljeve koji se realizuju u okviru te inicijative.

U ciljeve, kako je naveo Krapović, spadaju unapređenje razvoja i jačanje bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, intenziviranje saradnje između zemalja regiona i pružanje podsticaja zemljama u tranziciji ka integracionim procesima i približavanju Evropskoj uniji (EU.

Navodi se da je Krapović kazao da se Crna Gora čvrsto zalaže za promociju evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

“On je potvrdio punu spremnost Crne Gore da sa članicama A5 inicijative dijeli iste demokratske vrijednosti i razmijeni iskustva stečena u procesu pristupanja članstvu u NATO, posebno naglašavajući čvrstu opredijeljenost Crne Gore ka EU integracionom procesu”, dodaje se u saopštenju.

Krapović je istakao da će fokus aktuelne Vlade biti na usklađivanju sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uz posvećenost članstvu u NATO.

On je podsjetio da je tokom prošlogodišnjeg predsjedavanja A5 incijativom, Crna Gora bila nosilac izrade koncepta za revitalizaciju A5 povelje, koji je sačinjen sa vizijom osavremenjivanja funkcionisanja A5, kao i očuvanja liderske i uloge kotributora stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i šire, a čija je primjena započeta tokom makedonskog predsjedavanja.

Iz Ministarstva su rekli da je na ministarskom sastanku usvojena potpisana i zajednička izjava ministara odbrane članica A-5, kojom se preciziraju budući ciljevi u funkcionisanju te inicijative, kao i prioriteti buduće saradnje.

Oni su naveli da je ministarski sastanak prilika da se razmotre budući modaliteti razvoja regionalne saradnje zemalja članica i posmatrača A5 u domenu odbrane, da se razgovara o perspektivi A5, zajedničkom doprinosu NATO misijama, sa fokusom na mogućnost zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Krapović se, na marginama sastanka, sastao sa ministarkom odbrane Sjeverne Makedonije, Slavjankom Petrovskom, sa pomoćnicom sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za međunarodne bezbjednosne poslove, Seleste Volander.

Krpović se sastao i sa ministrom odbrane Kosova, Ejupom Makedoncijem, kao i državnim sekretarom Ministarstva odbrane Srbije, Nemanjom Starovićem.

Navodi se da su Krapović i Petrovska istakli odličnu bilateralnu saradnju u domenu odbrane.

“A kao jedan od najvažnijih segmenata istaknuto je školovanje crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, kao i saradnja u okviru ljudskih resursa, logistike, standardizacije”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku naglašena zahvalnost makedonskoj strani na omogućavanju da se na vježbovno-strelišnom poligonu „Krivolak“ u Sjevernoj Makedoniji realizuje obuka za pripadnike Vojske Crne Gore (VCG).

“Izraženo je obostrano zadovoljstvo na zajedničkom učešću dvije vojske na vježbama u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kao i zajedničkom angažovanju u okviru NATO misije eFP u Letoniji”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku sa Volander, Krapović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog sastanka i naglasio da je SAD najvažniji strateški partner Crne Gore, posebno u pogledu bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

On je istakao i značaj saradnje koja se ogleda u školovanju i usavršavanju pripadnika VCG, zajedničkom učešću na obukama i vježbama, kao i saradnji u oblasti sajber bezbjednosti.

Krapović je, kako se dodaje, posebno istakao zajedničke aktivnosti u pogledu unaprjeđenja postojećih odbrambenih kapaciteta.

“Krapović je naglasio da veoma cijeni kontinuiranu podršku koju SAD pruža Crnoj Gori u pogledu reformskih procesa u domenu odbrane, i istakao da kvalitetna saradnja dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO”, kaže se u saopštenju.

Volander je rekla da je zadovoljna nivoom odbrambene saradnje dvije zemlje, i ukazala na spremnost i posvećenost da se ista dodatno unaprijedi u predstojećem periodu, u okviru zajedničkih aktivnosti i projekata, na nacionalnom i regionalnom nivou.

Ona je dodala da očekuje da će Crna Gora nastaviti sa procesom modernizacije i unapređenja odbrambenih kapaciteta, kao i da će ostati pouzdan partner međunarodne zajednice.

Volander je naglasila da će SAD nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskog odbrambenog sistema.

Iz Ministarsva su rekli da su na sastanku Krapovića i Makedoncija razmatrane mogućnosti unapređenja bilateralne saradnje u domenu odbrane i iskazano uvjerenje da će u narednom periodu biti prilika za zajedničke aktivnosti, u cilju održavanja dobrosusjedskih odnosa i jačanja evroatlantske perspektive regiona Zapadnog Balkana.

“Prilikom sastanka sa Starovićem, Krapović je naglasio značaj saradnje dvije zemlje u domenu odbrane, te iskazao uvjerenje da će ona tokom njegovog mandata biti intenzivirana”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sagovornici su se saglasili da je jačanje regionalne saradnje od ključnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije