fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKoalicija Ravnopravno: Abazović da prekine sa etiketiranjem NVO

Koalicija Ravnopravno: Abazović da prekine sa etiketiranjem NVO

Podgorica, (MINA) – Nedopustivo je da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija (NVO) koje argumentovano kritikuju odluke Vlade koje nijesu u interesu djece i njihovog obrazovanja, poručili su iz Koalicije za prava LGBTIQ+ osoba Ravnopravno.

Oni su osudili napad premijera Dritana Abazovića na Udruženje Roditelji i pozvali ga da prekine sa etiketiranjem NVO koje rade svoj posao, i da demonstrira odgovornost kroz stvaranje povoljnog okruženja za rad tih organizacija.

Iz koalicije Ravnopravno su saopštili da podržavaju Udruženje roditelji koje godinama posvećeno radi na unapređenju položaja roditelja i djece u Crnoj Gori, o čemu svjedoče konkretni rezultati njihovog rada.

„Nedopustivo je da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija koje argumentovano kritikuju odluke Vlade koje nijesu u interesu djece i njihovog obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da su organizacije i aktivisti civilnog društva u Crnoj Gori na udaru pojedinih političara iz vlasti i iz opozicije, i političkih pokreta u nastajanju, u svakoj prilici kada izraze neslaganje sa njihovim javnim djelovanjem ili izostankom djelovanja.

“Metode su uvijek iste – neutemeljene optužbe da ”nepodobne” organizacije pripadaju suprotstavljenoj političkoj strukturi, stranim interesnim grupama, plaćenicima itd“, kaže se u saopštenju.

Iz koalicije Ravnopravo su istakli da zabrinjava i kontinuitet te prakse koju nastavlja i Abazović, a posebno imajući u vidu da dolaze sa takve pozicije moći.

„Podsjećamo premijera da nevladin sektor treba da bude snažan kontrolni mehanizam vlasti – ko god je vršio, a što su i očekivanja građana i građanki na što ukazuju i relevantna istraživanja javnog mnjenja“, naveli su iz koalicije Ravnopravno.

Oni su kazali da se demokratski kapacitet ili izostanak tog kapaciteta donosilaca odluka mjeri, između ostalog, i odnosom prema kritički orijentisanom NVO sektoru.

„Mi ćemo nastaviti da vršimo svoju kontrolnu ulogu i da ukazujemo na štetne odluke kojima se narušavaju interesi građana i građanki Crne Gore, a naročito interesi ranjivih grupa, među kojima su svakako i djeca“, rekli su iz koalicije Ravnopravno.

Oni su pozvali Abazovića da se uzdrži od izjava koje ne pristoje funkciji koju obavlja, da prekine sa etiketiranjem na NVO koje rade svoj posao i da demonstrira odgovornost kroz stvaranje povoljnog okruženja za rad nevladinih organizacija.

“Nema funkcionalne demokratije u društvu u kojem nevladine organizacije ne mogu izraziti svoj kritički stav bez bojazni od napada“, zaključuje se u saopštenju.

Koaliciju Ravnopravno čini 37 nevladinih organizacija i institucija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije