fbpx
NaslovnicaCrna GoraKCCG fali 100 ljekara, za godinu otišlo 20

KCCG fali 100 ljekara, za godinu otišlo 20

Podgorica, (MINA) – Klinički centar Crne Gore (KCCG) u proteklih godinu napustilo je preko 20 ljekara i anesteziologa, dok najvećoj ustanovi, prema master planu razvoja zdravstva 2019-2023. godine Ministarstva zdravlja i urađenoj analizi, nedostaje oko 100 ljekara, piše Dan.

Prema analizi Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra, najdeficitarnije oblasti u KCCG su hematologija i reumatologija, a postoje i oblasti gdje se mora vršiti nadomještaj novim kadrom zbog odlaska ljekara u penziju.

U strategiji razvoja se navodi da u Crnoj Gori još ne postoji sistemsko praćenje indikatora kvaliteta i bezbjednosti, odnosno nema obaveze obaveznog vođenja indikatora kvaliteta.

“Sistemsko praćenje indikatora u ovom trenutku nije ni moguće zato što Klinički centra i tri specijalne bolnice (SB) nisu dio jedinstvenog informacionog sistema”, piše u master planu razvoja.

U dokumentu se navodi da su jedine dvije ustanove koje se bave kontinuiranom medicinskom edukacijom (KME) na sistematičan način Klinički centar, u okviru Centra za nauku, i Institut za javno zdravlje koji ima posebnu organizacionu jedinicu koja se bavi kontinuiranom medicinskom edukacijom.

“Sve ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori dostavljaju potrebe za KME na godišnjem nivou Ministarstvu zdravlja koje ih sistematizuje, cijeni njihovu opravdanost i šalje Nacionalnoj komisiji za kvalitet na procjenu i usvajanje”, ističe se master planu razvoja.

Kako se dodaje, svi uključeni partneri u zdravstvenom sistemu nisu bili dovoljno zainteresovani i motivisani za uspostavljanje programa kvaliteta i bezbjednosti.

“U proteklim godinama bilo je nekoliko pokušaja pregovora sa relevantnim institucijama, ali nije bilo konkretnih rješenja”, navodi se u master planu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 1.647 ljekara, od čega 1.087 specijalista i 93 užih specijalista.

Analiza je pokazala da će svim zdravstvenim ustanovama nedostajati oko 200 ljekara u narednih pet godina.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...