fbpx
NaslovnicaCrna GoraGA: Država da obezbijedi Romima sva prava garantovana Ustavom i zakonima

GA: Država da obezbijedi Romima sva prava garantovana Ustavom i zakonima

Podgorica, (MINA) – Romi i Egipćani u Crnoj Gori i dalje se suočavaju sa sistemskom diskriminacijom, siromaštvom, nepravdom i socijalnom isključenošću, za koje država decenijama ne pronalazi rješenje, kazali su iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli da je Međunarodni dan Roma prilika za podsjećanje na to u kakvom su položaju pripadnici romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, kao i da se decenijama nije ništa značajno uradilo kako bi se riješili brojni problemi sa kojima se ti narodi susreću.

„Romi i Egipćani u Crnoj Gori se i dalje suočavaju sa sistemskom diskriminacijom, siromaštvom, nepravdom i socijalnom isključenošću, za koje država već više decenija ne pronalazi rješenje“, kaže se u saopštenju.

Zbog toga je, kako su poručili iz GA, vrijeme da država konačno pređe sa riječi na konkretna djela i obezbijedi sva prava koja pripadnici romske i egipćanske populacije uživaju na osnovu Ustava, Zakona o strancima, kao i drugih pozitivno pravnih propisa Crne Gore.

„Jedan od najvećih problema sa kojima se ta zajednica suočava, a iz kojeg proističu i mnogi drugi problemi, je diskriminacija“, kazali su iz GA.

Diskriminacija se, kako su naveli, manifestuje u različitim oblicima, uključujući socijalnu, ekonomsku i institucionalnu.

„Njihov pristup obrazovanju je i dalje na veoma niskom nivou, gdje je i dalje prisutna visoka stopa “dropout-a”, odnosno napuštanja škole djece u osnovnom obrazovanju, kao i veoma mali procenat mladih koji odlučuju nastaviti sa srednjoškolskim, a još rjeđe visokim obrazovanjem“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su ukazali da se, u pogledu zapošljavanja, Romi i Egipćani i dalje susreću sa predrasudama i stereotipima na tržištu rada, što im veoma otežava pronalaženje posla.

„Suočavaju se sa lošim uslovima rada, niskim platama i ograničenim mogućnostima za napredovanje, a za njih su uglavnom rezervisana radna mjesta koja izazivaju teže fizičke poslove i rad u službama čistoće“, naveli su iz te NVO.

Oni su rekli da naselja u kojima žive Romi i Egipćani u velikoj mjeri ne zadovoljovaju osnovne životne strandarde.

Kako su kazali iz GA, u većini crnogorskih opština formirana su naselja koja su predodređena samo za pripadnike RE populacije, u kojima uglavnom objekti nijesu tvrde gradnje i koji su u cjelosti neuslovni za život.

„Ta naselja često nemaju osnovne infrastrukturne uslove, poput vode, struje i sanitarnih sistema, koja na kraju dovode u rizik i njihove živote, kao što se nedavno desio tragičan slučaj požara u Baru, kada su tri osobe iz te zajednice izgubile život“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da se njihov tim već petu godinu u kontinuitetu bori i zalaže za rješavanje pravnog statusa svim interno raseljenim, raseljenim, licima u riziku od apatridije, kao i osobama kojima je priznat status lica bez državljanstva u Crnoj Gori.

„To činimo uz podršku kancelarije Visokog komeserijata Ujedinjenih nacija (UNHCR) u okviru projekta pod nazivom „Pružanje besplatne pravne pomoći tražiocima azila, izbjeglicama i licima u riziku od apatridije u Crno Gori”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da važnost rješavanja pravnog statusa počiva na tome što bez riješenog pravnog statusa lica RE populacije nemaju pristup bilo kojem drugom pravu, koje im stoji na raspologanju na osnovu svih zakonskih propisa.

„U toku prošle godine pravni tim GA je pružio besplatnu pravnu pomoć za 568 lica, dok je tokom iste godine za 39 interno raseljnih lica riješen pravni status, a za 106 lica koja su bila u riziku od apatrije riješen je pravni status“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da je, zahvaljujući aktivnostima njihovog tima, prošle godine ukupno 145 osoba riješilo pravni status.

Na osnovu toga, kako su dodali, omogućen im je pristup setu drugih prava, a prvenstveno pravu na zdravstvenu zaštitu, rad, obrazovanje, socijalno i materjalno primanje, kao i mnogim drugim pravima koja su predviđena pozitivno pravnim propisima.

„Takođe, u prva dva mjeseca ove godine riješili smo pravni status za ukupno 30 osoba“, rekli su iz GA.

Ta statistika, kako su naveli iz te NVO, pokazuje napore koje su uložili, kako bi što veći broj osoba koje dolaze iz RE populacije imalo riješen pravni status.

Iz GA su kazali da, međutim, i dalje postoje osobe koje nijesu prepoznata od pravnog sistema, zbog čega im je onemogućen pristup pravima koja njihov život čine dostojnim.

„Zato, uzimajući u obzir i dalje veoma nezavidan položaj RE populacije, pozivamo Vladu i sve odgovorne institucije da konačno krenu u konkretno rješavanje unapređenja njihovog položaja“, naveli su iz GA.

Iz te NVO su pozvali Vladu i nadležne institucije da sve inicijative, strategije i ostala dokumenta sprovedu u stvarna rješenja.

„Gdje ćemo na djelu vidjeti da je stvoren inkluzivan i pravedan sistem, koji će im omogućiti dostojanstven život u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju GA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije