fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Političkim dijalogom do konsenzusa za izbor sudija

Đukanović: Političkim dijalogom do konsenzusa za izbor sudija

Podgorica, (MINA) – Proces izbora sudija Ustavnog suda je lažni pokušaj da se obezbijedi njegova funkcionalnost, a zapravo se krije suštinska namjera da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade, ocijenio je crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

On je, u intervjuu Pobjedi, kazao je jedino ispravno da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor i da se političkim dijalogom pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti dvotrećinska većina za izbor sudija.

“To će biti realno tek onda kada, makar neko iz aktuelne parlamentarne većine, prestane da slijedi interese stranih političkih centara koji i kroz proces popune upražnjenih mjesta na pozicijama sudija Ustavnog suda, žele da Crnu Goru predstave kao nefunkcionalnu državu”, kazao je Đukanović.

On je naveo da su njihovi politički konkurenti odlučili da predlože svoje kandidate za sudije, bez prethodnih konsultacija i dijaloga sa ostalim poslaničkim klubovima, isključivši iz tog procesa polovinu poslanika iz Skupštine Crne Gore.

“Takav odnos primili smo k znanju i iz tog razloga jasno naveli da ćemo i mi biti isključeni iz procesa glasanja na sjednici Skupštine, odnosno iz procesa koji predstavlja lažni pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, iz svega se jasno može zaključiti da se iza ove namjere krije strah od sigurnog izbornog poraza, pa se ovim manevrom stvara prostor za naknadno osporavanje legitimnosti izbora.

“Zato je jedino ispravno da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor i da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti dvotrećinsku većina potrebna za izbor upražnjenih mjesta na pozicijama sudija Ustavnog suda”, kazao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije