fbpx
NaslovnicaCrna GoraDukaj: Imamo potvrdu da iza sajber napada stoji Kuba ransomver

Dukaj: Imamo potvrdu da iza sajber napada stoji Kuba ransomver

Podgorica, (MINA) – Kriminalna grupa Kuba ransomver /Cuba ransomware/ stoji iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore, potvrdio je ministar javne uprave u Vladi u tehničkom mandatu Maraš Dukaj.

“Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gdje će se objavljivati dokumenti koji su već hakovani iz određenih računara u našem sistemu”, rekao je Dukaj u Dnevniku Televizije Crne Gore.

On je rekao da je ta grupa formirala poseban virus za napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec, a možda ni za godinu.

“Ovi napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko deset miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen”, istakao je Dukaj, prenosi portal RTCG.

Dukaj je kazao da se taj virus zove Zerodate virus i da nikad do sad nije upotrijebljen u drugim takvim napadima.

“Crna Gora u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas, uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo možda i večeras stići u Crnu Goru”, rekao je Dukaj.

Kako je rekao, nijesu prestali sa upozorenjima.

“Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći”, kazao je Dukaj.

Dukaj je naveo da hakeri nijesu ciljali posebno nijednu instituciju.

Prema njegovim riječima, većina institucija ima bekapove /backup/.

“Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme, i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji”, zaključio je Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije