fbpx
NaslovnicaCrna GoraDanas besplatno testiranje na HIV

Danas besplatno testiranje na HIV

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja je na inicijativu Instituta za javno zdravlje (IJZ) proglasilo 4. mart za Nacionalni dan testiranja na HIV i tim povodom danas će biti besplatno testiranje na tu infekciju u prostorijama na IJZ-a i u Kući zdravlja.

Kako je saopšteno iz IJZ, obilježavanje tog datuma sprovodi se sa ciljem ukazivanja na značaj testiranja na HIV i ohrabrivanja građana da se testiraju, što ranije saznaju svoj HIV status i uključe u liječenje.

Oni su naveli da je taj datum izabran zato što je 4. marta 1985. godine objavljena odluka FDA (Food and Drug Administration) da se licencira prvi test za HIV, test koji otkriva antitijela na HIV.

Iz IJZ su naveli da je u martu 1987. Godine FDA odobrila zidovudin  kao prvi antiretrovirusni lijek za liječenje AIDS-a.

“Testiranje na HIV je čin brige o sebi i drugima i ključno je za okončanje epidemije HIV-a”, kazali su iz IJZ.

Oni su rekli da je jedini način da za utvrđivanje da li neko ima HIV je testiranje i ono omogućuje rano otkrivanje infekcije, rano počinjanje liječenja i dobar kvalitet života.

“Ako se HIV infekcija otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i ako se odmah započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ- su kazali da antiretrovirusni ljekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što sprječava prenošenje virusa na zdrave osobe, tj. osoba inficirana HIV-om koja je na terapiji i ima dobar terapijski odgovor ne može prenijeti virus na neinficirane osobe.

Oni su naveli da danas postoji više besplatnih, lakih, brzih i povjerljivih opcija testiranja na HIV nego ikada ranije.

Sa ciljem obilježavanja Nacionalnog dana testiranja na HIV, IJZ danas organizuje akciju dobrovoljnog savjetovanja i testiranja u prostorijama Savjetovališta za HIV u Institutu od osam do 20 sati.

Kako se navodi, testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.

Savjetovalište IJZ za HIV, osim testiranja na HIV, nudi i testiranje brzim testovima na hepatitis B, hepatitis C i sifilis.

Iz IJZ su saopštili da se danas, u saradnji sa nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije, testiranje na HIV organizuje i u Kući zdravlja u Podgorici od 14 do 21 sat.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije