fbpx
25.9 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCrna Gora snažan zagovornik evroatlantskih vrijednosti na ZB

Crna Gora snažan zagovornik evroatlantskih vrijednosti na ZB

Podgorica, (MINA) – Iskustvo Crne Gore u protekle četiri godine dokazalo je da punopravno članstvo u NATO savezu ima pozitivne implikacije na crnogorsko društvo, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, gostujući u emisiji Epoleta na Radiju Crne Gore, istakla dobrosusjedsku saradnju koja je, kako je kazala, imperativ na Zapadnom Balkanu.

Crna Gora, kako je navela, aktivno promoviše demokratske vrijednosti i NATO politiku otvorenih vrata.

„Imamo odličnu i otvorenu saradnju sa svim susjedima. Spremni smo da podržimo članstvo naših susjeda u NATO kao bezalternativni model za regionalnu stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana“, poručila je Injac.

Ona je istakla prednosti koje članstvo Crne Gore u NATO donosi, ne samo na geopolitičkom, već i unutrašnjem planu.

“Iskustvo Crne Gore u protekle četiri godine dokazalo je da punopravno članstvo u NATO savezu ima pozitivne implikacije na naše društvo. Na taj način postoji potencijal za izgradnju demokratskih procesa i konsolidovanje nekih političkih, ekonomskih i drugih razvojnih politika zemlje“, navela je Injac.

Kako je rekla, članstvo je definitivno doprinijelo ojačavanju spoljnopolitičke pozicije Crne Gore, a država je dobila mogućnost da ravnopravno, sa ostalim saveznicima, učestvuje u kreiranju najvažnijih odluka u svjetskoj politici.

Injac je podsjetila da je veliki benefit to što Crna Gora dijeli iste vrijednosti Alijanse, i da to definitivno utiče na njene nacionalne interese.

„Svakako da je ta jedna vrsta promocije šta su prave demokratske vrijednosti, kroz vladavinu prava, primjenu zakona, poštovanje ljudskih prava, jedan od prioriteta Crne Gore, posebno u susret našem članstvu u Evropskoj uniji“, kazala je Injac.

Ona je naglasila da jedan od konkretnih i vidljivih benefita članstva predstavlja mogućnost korišćenja savezničkih resursa za zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore bez ikakve nadoknade, pa je u tom cilju, 5. juna 2018. godine započeta Air Policing misija za Crnu Goru.

“Nešto što je, takođe, konkretno vidljivo je i učešće naših vojnika u međunarodnim mirovnim misijama što je zaista doprinijelo stvaranju kredibilnog imidža, ne samo u očima međunarodne zajednice već i u domaćoj i regionalnoj javnosti“, dodala je Injac.

Sve to je, kako je rekla, uticalo i na porast povjerenja građana u Vojsku Crne Gore (VCG), što je rezultiralo i velikim interesovanjem mladih za profesionalni angažman u redovima vojske.

Injac je istakla konstantan rast podrške koja, prema posljednjim istraživanjima, iznosi 67 posto.

Jedan od prioriteta, kako je navela, biće dalje podizanje nivoa svijesti građana i podrške za članstvo u NATO, zato što je važno da se kontinuirano, pravovremeno, tačno informiše o aktivnostima Crne Gore kao NATO članice.

„Na taj način mi ostajemo posvećeni vrijednostima Alijanse, čuvamo i izgrađujemo tu otpornost našeg društva na različite oblike dezinformisanja i pokušaja plasiranja netačnih informacija. Tako čuvamo naš sistem odbrane, a svakako i interese Alijanse“, rekla je Injac.

Govoreći o aktuelnim prioritetima u radu Ministarstva odbrane i VCG, ona je istakla da je modernizacija Vojske jedan od njih.

„U skladu sa nacionalnim strateškim planovima, ali i sa NATO ciljevima sposobnosti, u proteklom periodu je zaista postignut napredak kada je u pitanju opremanje i modernizacija Vazduhoplovstva VCG i pješadijskih jedinica. Tu prvenstveno mislim na nabavku helikoptera i nabavku vozila Oshkosh“, kazala je Injac.

Ona je podsjetila da je, kada je modernizacija u pitanju, prepoznata potreba za ulaganje u kapacitete Mornarice, koji će se realizovati u skladu sa dugoročnim planom razvoja, nacionalnim i savezničkim potrebama.

“Ona će ići u tri pravca, i to kroz realizaciju modernizacije plovnih sredstava, nadzora mora i upravljanja akvatorijom, kao i kroz modernizaciju infrastrukture“, rekla je Injac.

Ona je istakla da je u toku realizacija donacije četiri patrolna čamca za brzo reagovanje od strane Sjedinjenih Američkih Država.

“Sa tom donacijom Mornarica će biti osposobljena za formiranje snaga za brzo reagovanje na moru, koji će biti u dežurnom režimu 24 sata neprekidno“, objasnila je Injac.

Ona je podsjetila da je značajno modernizovano i Vazduhoplovstvo VCG, ali i kopnene snage.

„Posebno bih istakla formiranje Vazduhoplovnog operativnog centra i nabavku 3D radara za razvoj nacionalnih kapaciteta nadzora vazdušnog prostora“, navela je Injac.

Ona je podsjetila da je u proteklom periodu Vazduhoplovstvo VCG opremljeno sa tri višenamjenska helikoptera Bell 412 i dva Bell 505, dok su kopnene snage opremljene sa 20 novih “Toyota Hilux”.

Kako je navela, donirano je šest lakooklopnih vozila Mercedes iz Njemačke, a kao jedno od najvažnijih je i opremanje kopnenih snaga sa 67 novih lakooklopnih patrolnih vozila Oshkos.

Injac je istakla i najavljenu donaciju iz Turske u vidu 80 transportnih kamiona i drugih specijalnih vozila i sredstava.

Ona je govorila o unapređenju kapaciteta, podizanju sposobnosti i borbene gotovosti, i najavila analizu svih zakona koje regulišu oblast odbrane.

Injac je, takođe, govorila o maksimalnom smanjenju troškova kada je budžet Ministarstva odbrane u pitanju, i najavila otvaranje pozicije izaslanika odbrane Crne Gore na nerezidentnoj osnovi u više država iz regiona, što u datim ekonomskim okolnostima smatra ekonomičnijim i efikasnijim pristupom.

Najčitanije

Muška juniorska reprezentacija

Crnogorski rukometaši izborili opstanak

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore savladala je danas u Podgorici selekciju...

Pad kamatnih stopa