fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBjeković: Stroge mjere da budu izuzetak

Bjeković: Stroge mjere da budu izuzetak

Podgorica, (MINA) – Stroge mjere za sprječavanje širenja infekcije COVID 19 moraju biti izuzetak i uvoditi se kada normalna ograničenja u cilju očuvanja javnog zdravlja nijesu dovoljna, ocijenio je crnogorski ombudsman Siniša Bjeković.

On je kazao da se Crna Gora nalazi u svojevrsnom stanju akutne društvene potrebe za uvođenjem hitnih mjera kojima se djeluje na sprečavanje širenja infekcije COVID 19.

Bjeković je objasnio da je ravnoteža koju traži pravo ljudskih prava u ovakvim okolnostima, a time i reakcija nadležnih organa uključujući i instituciju Ombudsmana, usmjerena ka takozvanim nederogabilnim pravima, koja se ne mogu ograničiti pod bilo kojim uslovima.

Bjeković je rekao da su druga kategorija takozvana derogabilna, odnosno opciona, koja se ograničavaju u situaciji „javne opasnosti koja prijeti opstanku nacije”.

Evropski sud za ljudska prava, u svojoj jurisprudenciji pod ovim pojmom označava „posebnu kriznu situaciju ili vanrednu okolnost koja pogađa cjelokupno stanovništvo i predstavlja prijetnju organizovanom životu zajednice neke države ili njenog dijela”.

“Ako ovo primijenimo na postojeću situaciju, stroge mjere kojima se smanjuje opasnost moraju biti izuzetak i uvoditi se onda kada normalne mjere i ograničenja u svrhu očuvanja javnog zdravlja, jednostavno rečeno nijesu dovoljne”, kazao je Bjeković agenciji MINA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije