fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAbazović: Nelegalnom eksploatacijom izvučen šljunak vrijedan milione EUR

Abazović: Nelegalnom eksploatacijom izvučen šljunak vrijedan milione EUR

Podgorica, (MINA) – Nelegalnom eksploatacijom je iz korita Morače izvučen šljunak vrijedan milione eura, a prostor je devastiran, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je, na vanrednoj konferenciji za novinare povodom hapšenja više osoba koja se dovode u vezu sa nelegalnom eksploatacijom šljunka, rekao da je to što se dešavalo na obali Morače kataklizma, ekocid i da rijeka koja je imala dva kraka sada ima samo jedan.

“Milioni EUR su nelegalno izvučeni iz rijeke, devastirajući prostor, onemogućavajući građane da imaju pijuću vodu. Vodostaj se potpuno promijenio”, naveo je Abazović.

On je poručio da je Vlada odlučna da se obračuna sa građevinskom mafijom.

“Pretvarati se u velike dobrotvore, a sa druge strane raditi ovo godinama, na ovakav način, je katastrofa i mi smo odlučni da se sa tim obračunamo jednom za vazda. Ne samo u Podgorici, nego i u drugim mjestima”, kazao je Abazović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović rekao je da je taj Vladin resor prije pola godine počeo da istražuje eksploataciju prirodnih resursa.

On je najavio da će uskoro biti realizovana akcija u vezi sa eksploatacijom šuma.

“Nijedan izvučeni kamion šljunka od kraja prošle godine nije legalan, svaki je nelegalno eksploatisan”, kazao je Stijović.

On je rekao da se količine šljunka koje su eksploatisane mogu lako izmjeriti analizom na terenu.

Stijović je naveo da količine šljunka koje su izvukle firme Bemax, Beton Montenegro i Milonjić i ortaci su daleko više od onoga što pokazuju njihovi lageri.

On je kazao da će inspekcije utvrditi da li postoje nesaglasnost u dokumentima u količinama materijala koji se pojavljuje kao repro materijal za građevinske radove u odnosu na količine koje su prikazane kroz ulazne fakture.

Stijović je rekao da je 15 godina trajala eskploatacija šljunka “na zvjerski način”.

“Trkom za profitom i zbog toga što im je to neko dozvolio, žmureno je pred činjenicom da se vrši eksploatacija prirodnih resursa”, kazao je Stijović, navodeći da je “velikim firmama gledano kroz prste” i da je to dovelo do velike devastacije.

Stijović je kazao da se prvi put dešava da država stoji iza svojih inspektora i službi.

“Da li ide brzo, vjerovatno ne ide. Da li ćemo stati – nećemo. Ako bude hapšenja svake dvije, tri sedmice, vidjećemo ko će odustati”, kazao je Stijović.

On je kazao da se radi o uništenoj površini i nemogućnosti da se to decenijama povrati.

Zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici, Nikola Boričić, rekao je da policija po nalogu ODT u srijedu uhapsila četiri osobe i danas podnijela krivične prijave protiv tih osoba i jednog pravnog lica.

On je kazao da je predmet postupka zasad firma Bemax, a biće provjerene i Montenegro Petrol, Čelebić, Milonjić i ortaci.

Boričić je naveo da su saslušanja uhapšenih u toku.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani rekao je da je ta Uprava izvršila 101 pregled i izrekla kazne preko deset hiljada EUR, ali, kako je kazao, to je bilo nedovoljno da bi subzili sivu ekonomiju.

“Uključena je inspekcija rada i tržišna. Inspekcija rada će vršiti kontrolu da li su radnici koji su zatečeni, prijavljeni. Veoma bitno je, a u nadležnosti je tržišne inspekcije i poreske, od srijede se kontrolišu firme Bemaks, Montenegro petrol, Cijevna komerc i Fab live”, naveo je Harasani.

Boričić je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da su uhapšeni izvršni direktori preduzeća.

Na pitanje da li može da vjeruje inspektorima koji su radili i u vrijeme prošle vlasti, Harasani je odgovorio da je pitanje “jesu li oni žmurili, ili su im rekli da žmure”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije