fbpx
NaslovnicaCrna GoraDrugi dan festivala u znaku drame Kozocid

Drugi dan festivala u znaku drame Kozocid

Nikšić, (MINA) – Međunarodni festival glumca u Nikšiću drugog dana zvaničnog, takmičarskog programa bio je u znaku ”Kozocida”, čiji tekst i režiju potpisuje Vida Ognjenović, a produkciju Gradsko pozorište iz Podgorice.

U toj drami, koja na upečatljiv način odslikava odnos istorije i pojedinca, kroz sliku ”malih”, običnih ljudi, nespremnih da se izbore sa nerazumnom odlukom vlasti da zbog industrijalizacije ukine koze, sudeći po ”filigrantski izbrušenom rukopisu” Ognjenović, ispričana je kroz ironiju, ali ne i ruganje, univerzalna priča o nama samima, koja zadire u dubinu čovjeka i poziva na preispitivanje.

Moderator Vanja Kovačević, na okruglom stolu, kazao je da Ognjenović pripada sve manjoj, ali sve značajnijoj grupi autora koji se bave velikim istorijskim temama i ljudima koji tonu u besmisao svakidašnjice, i to saopštava kroz kristalno jasan jezik.

Ognjenović je kazala da je tekst o uništavanju koza u Crnoj Gori nosila dugo i duboko u sebi i da je tu dramu ”izvadila” iz skica i bilješki na poziv glumice Ivane Mrvaljević.

”Rekla je mi je da bi voljela da radim neku svoju dramu. Kažem da nemam više neizvedenih drama, da su izvođene po više puta i da mi se ne ponavlja da ih ponovo režiram, ali da imam neku u skicama, pa ću pokušati da to završim”, navela je Ognjenović i dodala da je odmah pozvala da angažuje glumce Igora Đorđevića i Miša Obradovića, koji su bili njeni najbolji studenti koje je ikada imala.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije