fbpx
NaslovnicaCrna GoraDF: Blokiraćemo Crnu Goru ako ne bude dogovora unutar većine

DF: Blokiraćemo Crnu Goru ako ne bude dogovora unutar većine

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) blokiraće Crnu Goru protestima, ukoliko izostane dogovor unutar parlamentarne većine i bude iznevjerena izborna volja građana, poručili su lideri tog političkog saveza Milan Knežević i Andrija Mandić.

Mandić je, na konferenciji za novinare, kazao da su danas obavili razgovor sa predsjednikom Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimirom Jokovićem.

Kako je naveo, u DF-u su imali potrebu da Jokoviću prenoseu poruke da je, što se tiče koalicije “Za budućnost Crne Gore”, neprihvatljivo da bilo koji njen subjekt pravi bilo kakav dil sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Mandić je istakao da su se tako dogovorili prije nego što su zaključili tu koaliciju.

“Takođe je neprihvatljivo da bilo ko od tri pobjedničke koalicije pravi dil sa DPS-om i svako iznevjeravanje volje većinske Crne Gore od 30. avgusta 2020. godine naiće na veliki otpor svakog poltiičkog subjekta koji želi da obrani tu pobjedu”, rekao je Mandić, prenosi Pobjeda.

DF će, kako je naveo, u takvom scenariju krenuti u snažne proteste “koji neće biti onakvi kakvi se gledaju u Crnoj Gori i gdje neko može da pomisli da se zloupotrebljava crkva, hramovi i važna adresa koja nadrasta političku scenu”.

“Poslaćemo jasnu i snažnu poruku tako što ćemo blokirati cijelu Crnu Goru”, istakao je Mandić.

On je kazao da je DF velika organizacija i da će poslati poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti, od kojih su neki, prema riječima Mandića, sebi dali za pravo da se miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore tako što će oni sastavljati vladu i kombinovati sa različitim političkim subjektima.

“Ali moraju svi da pretpostave da to ne može proći bez narodnog odgovora, i da postoje politički subjekti koji su spremni da preuzmu odgovornost za sve što će doći”, rekao je Mandić.

On je kazao da je siguran da će Joković prenijeti poruke DF-a organima SNP-a.

“Godinama smo se borili protiv DPS-a i Mila Đukanovića, i danas, kada je ta partija u opoziji, nemamo pravo da im dodamo ruku i vratimo na najvažnija mjesta odlučivanja, a to je da budu u izvršnoj vlasti ili da daju podršku njoj” istakao je Mandić.

On je kazao da očekuju da će se ubrzo održati sjednica Glavnog odbora SNP-a i da će DF ubrzo informisati javnost kako će biti organizovana njihova akcija.

“Odlučna borba nam predstoji, ali ova borba je velika i traži odgovorne ljude. Ne može se bez izbora i na prevaran način izdati izborna volja naroda”, poručio je Mandić.

Knežević je kazao da DF čini sve da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine.

“Činimo sve što je u našoj mogućnosti da naše kolege iz aktuelne političke većine shvate ozbiljnost krize u kojoj se nalazimo, i da ćemo sjesti zajedno za sto i vratiti se principima od 30. avgusta 2020. To smo i danas saopštili Jokoviću”, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, SNP poslije 25 godina ponovo bira između Mila (Đukanović) i Momira (Bulatović).

Knežević je ponovio da će DF tražiti održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

“Milo Đukanović, poslije svega što je uradio Crnoj Gori, ne može ostati na mjestu predsjednika države do aprila 2024. godine”, rekao je Knežević.

On je ponovio da će DF blokirati cijelu Crnu Goru.

“Blokiraćemo ulice, saobraćajnice… Nećemo se skrivati iza guma, šerpi, petardi. Bićemo zajedno sa našim narodom i predvodićemo ga”, rekao je Knežević.

On je istakao da neće zabranjivati narodu da dođe sa trobojkama, i da će “stati pod njima i ostalim zastavama sa kojima se diči Crna Gora”.

Knežević je pristalicama poručio da sačekaju sljedeće obraćanje jer, kako je rekao, daju napore da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine.

Komentarišući to što se lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović susreo sa predsjednikom države i DPS-a Milom Đukanovićem, Knežević je rekao da je stav DF-a jasan i da žele dogovor unutar parlamentarne većine.

Kako je naveo, upozorili su lidera URA-e Dritana Abazovića oni neće tolerisati pokušaj rušenja principa od 30. avgusta i da neće biti dio dogovora sa DPS-om.

“Šaljemo još jednu poruku Abazoviću i ostalim kolegama iz parlamentarne većine da dođemo do dogovora, ukoliko izostane – znamo šta nam je činiti”, dodao je Knežević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije