fbpx
NaslovnicaCrna GoraDelegacije Crne Gore i Hrvatske položile vijenac u Morinju

Delegacije Crne Gore i Hrvatske položile vijenac u Morinju

Podgorica, (MINA) – Delegacije Crne Gore i Hrvatske, predvođene ministrima vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i Gordanom Grlićem Radmanom, položile su danas vijenac na ulaz nekadašnji logor Morinj.

Tim činom je, kako su naveli šefovi diplomatija dvije zemlje, ukazano poštovanje nevinim žrtvama.

„Danas, stojeći ovdje, dokazujemo da postoji duh nove Crne Gore. Onaj koji u ratu nije učestvovao, ali koji poštuje žrtve svih ratova na ovim prostorima – u Velici, Srebrenici ili Morinju, ali i sve druge, bez obzira kom narodu, naciji ili vjeri pripadali“, poručio je Radulović.

To je, kako je kazao, duh nove Crne Gore „koji želi pomirenje naših očeva, zarad budućnosti naše djece“.

„Duh Crne Gore koji ne živi svoju slavnu istoriju, već sanja svoju evropsku budućnost. Duh Crne Gore koji je u miru sa svima, zarad mira u sebi“, rekao je Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglasio da patnja ne poznaje vjeru ni naciju, i da čija god bila, traži i mora dobiti saosjećanje.

„Ukoliko je njemački kancelar Vili Brant kleknuo pred tamnim ponorom njemačke istorije, trebamo ukazati poštovanje prema nevinim žrtvama na ovom mjestu“, kazao je Radulović.

Upravo zato se, kako je rekao, događaji poput Morinja, ne smiju ponoviti.

Prema riječima Radulovića, kurs Crne Gore danas je okrenut ka Evropskoj uniji i njenim vrijednostima, međusobnom uvažavanju, njegovanju različitosti i boljem razumijevanju, a jedan od njenih prioriteta je dobrosusjedska saradnja.

„To je naš interes, naša želja i naša budućnost. Jedino kroz mir u susjedstvu možemo imati mir u kući, biti u miru sa sobom i graditi evropsku budućnost našim građanima“, poručio je Radulović.

Grlić Radman je kazao da neki nijesu preživjeli logor, a da oni koji su i danas živi teško zaboravljaju.

On je istakao da je potrebno izreći šta se događalo kako se više nikada ne bi ponovilo, i kako bi buduće generacije rasle u miru i slobodi.

„Ovdje smo danas zajedno, kako bismo ostali ljudi i krenuli dalje. Kao dva naroda, kao dvije prijateljske zemlje“, rekao je Grlić Radman.

On je kazao da i hrvatsko i crnogorsko treba da idu naprijed.

„Mi moramo gledati u budućnost i razvijati naše odnose kao, upravo, dvije susjedne i prijateljske zemlje“, poručio je Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, kazao je da prisustvo dva ministra predstavlja veliko ohrabrenje.

„Budući da predstavljaju Vlade dvije susjedne i prijateljske države koje šalju poruku da je zaista primjer čojstva znati sačuvati drugoga od sebe“, dodao je Deković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije