fbpx
NaslovnicaCrna GoraDžaferi: Promjena vlasti bila ključna

Džaferi: Promjena vlasti bila ključna

Podgorica, (MINA) – Promjena vlasti u Sjevernoj Makedoniji bila je ključ za krupne korake koje je ta država u poslednje vrijeme napravila ka Evropskoj uniji (EU) i učlanjenju u NATO, ocijenio je predsjednik Sobranja, Talat Džaferi.

On je ukazao da je Sjeverna Makedonija skoro tri decenije na putu učanjenja u NATO i EU.

Đžaferi je kao prelomni momenat istakao formiranje nove vladajuće većine koja je bila spremna da uđe u taj pregovarački proces i usvajanje dogovora sa Bugarskom i Grčkom.

„To je faktički prelomilo i pokrenulo situaciju naprijed“, rekao je Džaferi u intervjuu Vijestima.

On je kazao da se u Sjevernoj Makedoniji ne osjeća pritisak zbog izvjesnog pristupanja NATO-u  jer je, kako je naveo, „to gotova priča“.

„Nema takvog pritiska i osjećaja da neko pritiska zato što je taj proces završen, taj put je otvoren i bespredmetno je više pričati o pritisku“, istakao je Džaferi.

On je rekao da očekuje da će države članice u parlamentima ratifikovati Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom savezu do kraja godine i da će taj proces biti zaokružen do samita NATO-a u Londonu.

Na pitanje koliko je korisna pomoć Crne Gore, kao male države, procesu pridruživanja Sjeverne Makedonije NATO-u, Džaferi je naveo da geografska veličina ne znači puno i da je dobrodošla svaka podrška.

„Potrebna je podrška svake članice, prava su jednaka i svaki glas u NATO-u je jednak“, dodao je Džaferi.

Upitan da li smatra da su na prostoru Balkana moguće nove nestabilnosti poput onih iz 90-ih godina, Džaferi je kazao da je sada situacija potpuno drugačija imajući u vidu da je proces išao naprijed u pozitivnom smislu.

„Balkan polako izlazi iz zone koja je trajala decenijama – da je Balkan bure baruta. Ostaju još dvije tačke koje treba bilateralno da se riješe, to su odnosi između Beograda i Prištine i funkcionalni status Bosne i Hercegovine. Time će Balkan završiti integrativni proces“, naveo je Džaferi.

Imajući u vidu da je Srbija odabrala da nema interesa da se priključi NATO-u, da radi intezivno na priključenju EU, Džaferi je rekao da treba poštovati volju institucija i građana.

„Pozivamo da se ta pitanja riješe na način da bude prihvatljivo i za njihove građane i institucije“, dodao je Džeferi.

Najčitanije