fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora vratila pomorce sa Barbadosa

Crna Gora vratila pomorce sa Barbadosa

Podgorica, (MINA) – U Podgoricu je danas sletio avion sa Barbadosa koji je prevozio 317 pomoraca država regiona, među kojima su 143 crnogorska pomorca, a ostali su iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), radi se o pomorcima koji su plovili brodovima sestrinskih kompanija Royal Caribbean i Celebrity Cruises.

Rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva, Dragan Pejanović, kazao je da tokom leta pojedini putnici nijesu poštovali pravila letjenja.

On je, kako su kazali iz MVP-a, to rekao povodom objava u pojedinim srbijanskim medijima da je „na aerodromu Podgorica uhapšeno 15 crnogorskih pomoraca”.

Pejanović je kazao da je tokom leta bilo upotrebe alkohola i cigareta, o čemu je posada obavijestila policiju.

„Policija je nakon slijetanja, u saradnji sa posadom, identifikovala 13 građana, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Srbije“, precizirao je Pejanović.

Oni su, kako je naveo, dovedeni u policijsku stanicu na aerodromu gdje je obavljen razgovor sa njima, a uzete su izjave i od stjuarta i stjuardese koji su saopštili da se ti građani nijesu pridržavali pravila koja važe prilikom letjenja.

„Na stjuartu i stjuardesi nije bilo vidljivih povreda, niti su oni ukazivali na bilo koju vrstu fizičkog kontakta, osim na nepoštovanje pravila koja važe na letu“, istakao je Pejanović.

Kako je kazao, crnogorski državljani su otišli u karantin, a 177 državljana zemalja regiona autobusima je prebačeno do graničnih prelaza sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za konzularne poslove i dijasporu u MVP-u, Branislav Karadžić, rekao je da je organizacija čarter leta sa Barbadosa rezultat intenzivnih pregovora Ambasade Crne Gore u Vašingtonu sa kompanijom Royal Caribbean.

To je, dodao je on, urađeno uz podršku MVP-a u ime Operativnog štaba, kao i nadležnih crnogorskih institucija, uključujući Aerodrome i crnogorsko zdravstvo.

Prema riječima Karadžića, činjenica da je Crna Gora prepoznata kao “Corona Free” destinacija je doprinijela da kompanija koja je organizovala let izabere Podgoricu kao krajnju destinaciju slijetanja za pomorce iz susjednih država, za koje je crnogorska Vlada omogućila nesmetan tranzit i besplatan prevoz do granica.

„Ovo je pobjeda crnogorske diplomatije koja je uložila velike napore da se organizuje ovaj let”, istakao je Karadžić.

Iz MVP-a su kazali da su crnogorski pomorci kompanije Royal Caribbean i njenog ogranka Celebrity Cruises plovili na 39 brodova, koji su od početka izbijanja epidemije bili usidreni u velikom broju luka širom Sjeverne i Centralne Amerike.

Oni su podsjetili da je Crna Gora, uz Hrvatsku kao članicu Evropske unije, jedina država regiona koja je učestvovala u zajedničkom zahtjevu evropskih država prema američkim institucijama da se olakšaju uslovi za iskrcavanje pomoraca sa brodova te i drugih kompanija.

Karadžić je naglasio da je Vlada, posredstvom crnogorske diplomatsko-konzularne mreže, iskoordinirala povratak 267 crnogorskih pomoraca sa preko 70 brodova usidrenih u američkim lukama.

U narednih nekoliko dana, kako je rekao, planirana je repatrijacija preostalih tridesetak pomoraca.

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...