fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora ostaje posvećena jačanju odnosa sa Švajcarskom

Crna Gora ostaje posvećena jačanju odnosa sa Švajcarskom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje posvećena daljem jačanju odnosa sa Švajcarskom, kao državom koja njeguje viševjekovnu tradiciju evropskih i demokratskih vrijednosti, poručio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović na sastanku sa šefom švajcarske diplomatije Injacijom Kasisom.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio Kasisa, što predstavlja prvu zvaničnu posjetu nekog švajcarskog zvaničnika Crnoj Gori.

“Milatović je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena daljem jačanju odnosa sa Švajcarskom, kao državom koja njeguje viševjekovnu tradiciju evropskih i demokratskih vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Milatović ukazao i na značaj sadržajne ekonomske saradnje dvije zemlje, imajući u vidu da je Švajcarska među tri najveća strana investitora u Crnoj Gori u prethodnih pet godina.

Milatović je istakao je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja prioriteni vanjskopolitički cilj Crne Gore i da je država odlučna da nastavi sa reformama kako bi u najskorijem roku ispunila obaveze iz pregovaračkog procesa.

Kasis je, kako je saopšteno, pohvalio evidentan demokratski napredak i ocijenio da Crna Gora predstavlja važan faktor stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Iz kabineta Milatovića su kazali da je tokom sastanka obostrano izražen interes za dalje unaprjeđenje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i turizma.

Navodi se da je Kasis Milatoviću prenio poziv švajcarske predsjednice da učestvuje na Mirovnom samitu za Ukrajinu, koji se na visokom nivou sljedećeg mjeseca održava u Burgenštoku.

„Ključni cilj predstojećeg samita, na kojem će učestvovati brojni svjetski lideri, jeste da obezbijedi platformu za dijalog i uspostavljanje sveobuhvatnog i trajnog mira u Ukrajini“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...