fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će građanima Pljevalja osigurati puno uživanje sloboda

Crna Gora će građanima Pljevalja osigurati puno uživanje sloboda

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta, kazali su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Delegacija Ministarstva boravila je danas u radnoj posjeti Pljevljima povodom intenziviranja nasilja u toj opštini.

“Delegacija u sastavu državni sekretar Aleksandar Saša Zeković, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ismet Latić i savjetnica Mirela Ramčilović, razgovarala je sa predsjednikom Opštine Pljevlja Igorom Golubovićem, komandirom stanice policije Centra bezbjednosti (CB) Milanom Jovićem, glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, uzimajući u obzir istorijsko iskustvo i kreiranu atmosferu straha, pozvalo državne tužioce da pokažu potrebnu odgovornost i posvećenost u primjeni zakona.

“Crna Gora će svim građanima Pljevalja, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili drugu osobenost, osigurati puno uživanje sloboda, prava i sveukupnog identiteta. Institucije Crne Gore su u stanju da osiguraju bezbjednost svim građanima i zato nema potrebe za tzv. srpskim milicijama koje samim svojim paramilitarnim karakterom doprinose dodatnom strahu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se delegacija susrela i sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem i razgovarala i sa desetak osoba koje su žrtve nacionalističkih napada i nasilja.

Predstavnici Ministarstva posjetili su i sjedište ugledne nevladine organizacije “Bonafide”.

“Sa aktivistkinjama i aktivistima razgovoralo se o aktulenoj situaciji u Pljevljima, pri čemu su diskutovani konkretni primjeri zastrašivanja i pritisaka na Muslimane i Bošnjake”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da je dobro što se događajima u Pljevljima posvećuje potrebna društvena pažnja jer je, kako su naveli, i to jedan od načina da se spriječi dalja eskalacija nasilja i potencijalnih sukoba.

“Napetosti i aktuelno kršenje manjinskih prava u Pljevljima predstavlja ozbiljan društveni problem čija manifestacija počinje sa napadima na pripadnike vjerskih i etničkih manjina a može da se završi njihovim isključivanjem iz javnog života i progonom”, smatraju u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, zaštita i ostvarivanje prava manjina ne dovodi u pitanje većinsko uživanje univerzalnih prava i sloboda.

“Zato oni koji slave izborne rezultate i najavljuju formiranje vlasti nemaju nijedan razlog i osnov da osvetnički i nasilno postupaju prema pripadnicima manjinskih naroda”, naveli su iz tog resora.

Kako su kazali, predstavljanje i slavljenje političkog i etničkog identiteta onih koji su zadovoljni rezultatima izbora treba da se čini na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima.

Konstatovano je da je Crna Gora osigurala kvalitetno sistemsku zaštitu manjina.

Taj pristup je, kako se navodi, inkluzivan i neizostavno uključuje i dimenziju bezbjednosti.

“Međunarodna zajednica, u slučaju Crne Gore, kontinuirano registruje uspješan i afirmativan odnos prema manjinama koji snažno počiva na punom poštovanju svih standarda. Od tako funkcionalnog modela ne treba odustajati, pa su i zato kompromisi sa strukturama koje promovišu nacionalizam, mržnju i isključenje neprihvatljivi”, smatraju u Ministarstvu.

Policijski službenici CB Pljevlja predstavili su sve evidentirane incidente i preduzete radnje tim povodom.

Ministarstvo je konstatovalo profesionalno i blagovremeno preduzimanje svih radnji, uz uredno obavještavanje Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Pljevljima.

“Povodom napada na prostorije odbora Islamske zajednice i ostavljanja prijeteće poruke – “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”, policijski službenici su izuzeli tragove i toku je njihova obrada”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije