fbpx
NaslovnicaCrna GoraČlanstvom Finske u NATO ostvarena nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom

Članstvom Finske u NATO ostvarena nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom

Podgorica, (MINA) – Članstvom Finske u NATO ostvarena je nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom, kazao je finski ambasador u Crnoj Gori Kimo Lahdevirt.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanvović primio je Lahdevirta u oproštajnu posjetu.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, Lahdevirt je zahvalio Đukanoviću i Crnoj Gori za podršku članstvu Finske i Švedske u NATO.

On je istakao da je riječ o temeljnoj promjeni vizije bezbjednosne politike i koraku koji je važan za cijeli region i Evropu, a kojim se šalje poruka o ujedinjenoj Alijansi, otvorenoj za nove članice.

„Uz nadu da će im se uskoro pridružiti i Švedska, naglasio je da je članstvom Finske ostvarena i nova dimenzija saradnje sa Crnom Gorom“, kaže se u saopštenju.

Đukanović i Lahdevirt pozdravili su bilateralnu saradnju dvije zemlje, posebno u oblasti obrazovanja, i istakli važnost ekonomskog povezivanja.

„Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim unutrašnjim i geopolitičkim pitanjima, uz interesovanje Lahdevirta za Đukanovićevu analizu razvoja situacije, koju izuzetno cijeni“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio Lahdevirtu za uspješnu saradnju i značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa u prethodnom periodu, i poručio da Crna Gora izuzetno cijeni dobre i prijateljske odnose koje njeguje sa Finskom.

„On je ponovio čestitke povodom nedavno završene procedure ratifikacije članstva Finske u NATO, što nas raduje jer su naši međudržavni odnosi osnaženi savezništvom u Alijansi, koja sa novom članicom postaje snažnija“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je rekao da je prijem Finske u NATO značajan za Evropu u cjelini, ali i globalni mir, imajući u vidu rusku agresiju.

On je zahvalio za podršku Finske Crnoj Gori i regionu na putu evropeizacije društava.

Đukanović je naveo da je između stabilnosti regiona i njegove integracije u Evropsku uniju (EU) znak jednakosti.

To je, kako je kazao, u interesu regiona, ali i Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta, i zbog toga je ključno da i EU i NATO pojačaju pažnju prema Zapadnom Balkanu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije