fbpx
NaslovnicaCrna GoraCeMI: Do 17 sati glasalo 68,4 odsto birača

CeMI: Do 17 sati glasalo 68,4 odsto birača

Podgorica, (MINA) – Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 17 sati glasalo je 68,4 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u Podgorici do 17 sati glasalo 70,9 odsto birača, na jugu 69,6 odsto i na sjeveru 63,9 odsto.

„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 17 sati je iznosila 61,2 što je za 7,2 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012. godine izlaznost je bila 55,9 odsto, što je za 12,5 odsto manje nego danas“, rekla je Bjelić, prenosi PR Centar.

Tokom današnjeg dana do sada je, kako je kazala Bjelić, primljeno 550 nepravilnosti, od kojih se 471 ne odnosi na kršenje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a.

„Tokom prethodnih izbora CeMI je primio ukupno 110 prijava nepravilnosti, što je za 361 manje u odnosu na broj nepravilnosti koje su danas prijavljene. Od ukupno 550 prijavljenih nepravilnosti 35 odsto su prijavili građani, a 65 odsto CeMI posmatrači”, navela je Bjelić.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena, na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred biračkog mjesta.

„Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta“, poručila je Bjelić.

Iz CeMI-ja su kazali da je, tokom izbornog procesa, primijećen i određeni broj nepravilnosti.

“Nikšić 114 Fakultet za sport – Prilikom identifikacije se od birača ne traži da skinu masku i pokažu lice kako bi se utvrdilo da je osoba koja glasa zaista osoba sa lične karte. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta”, naveli su iz CeMI-ja.

Kako su kazali, u Osnovnoj školi (OŠ) Milija Nikčević birač nije presavio listić kako treba.

“Tj. ostavila je vidljiv svoj izbor glasanja, iako su je članovi biračkog odbora upozorili i zahtjevali da se vrati u glasačku kabinu da to ispravi, ona to nije uradila, nego ispred glasačke kutije”, naveli su iz CeMI-ja.

Oni su kazali da listić nije proglašen nevažećim.

“Na ovaj način birač je povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor nije ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim”, smatraju u CeMI-ju.

Oni su kazali da je u Podgorici na biračkom mjestu 74 u OŠ Oktoih, birač izvadio telefon da slika glasački listić.

“Listić je poništen. Na ovaj način birač je povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim”, naveli su iz CeMI-ja.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...