fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrskovo Mine radi u skladu sa najvišim standardima i EU praksom

Brskovo Mine radi u skladu sa najvišim standardima i EU praksom

Podgorica, (MINA) – Rudarske aktivnosti u Brskovu odvijale bi se u skladu sa svim evropskim i crnogorskim propisima, poručili su iz kompanije Brskovo Mine.

Iz te kompanije su reagovali na, kako su saopštili, netačne tvrdnje iznešene tokom zasijedanja međuresorne grupe Ministarstva energetike i rudarstva i navode o neusklađenosti postupaka sa crnogorskom i legislativom Evropske unije (EU).

„Suprotno spekulativnim tvrdnjama koje su iznešene tokom jučerašnjeg sastanka, uvjeravamo javnost da bi se rudarske aktivnosti u Brskovu odvijale u skladu sa svim evropskim i crnogorskim propisima“, kazali su iz kompanije Brskovo Mine.

Oni su rekli da se obavezuje na pridržavanje najviših standarda u oblasti rudarenja cinka, koristeći moderne tehnologije i procese, kako bi se eliminisali negativni uticaji na životnu sredinu.

„Tačno je da, pored za rudarenje potrebnih količina cinka, olova, bakra i srebra, u rudi na koncesionom području postoje i tragovi žive koji se prirodno pojavljuju u rudi, u količinama od oko 30 ppm ili manje od 0,003 odsto“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ti nivoi isti ili niži od rude na drugim, po okolinu potpuno bezbjednim rudnicima cinka širom Evrope, uključujući Španiju, Portugal i Švedsku, u skladu sa svim evropskim propisima.

Iz kompanije Brskovo Mine kazali su da njihov proces rudarenja ne predviđa izdvajanje žive, već da ona bude bezbjedno zadržana u koncentratima, na nivoima sličnim drugim koncentratima koji se prodaju u drugim evropskim zemljama.

„Ti koncentrati će biti prodavani topionicama širom Evrope, koje koriste procese visoke temperature za odvajanje metala cinka, bakra, olova i srebra, i takođe uklanjaju i odstranjuju živu koristeći tehnologiju najbolje prakse za uklanjanje žive, u skladu sa Minamats konvencijom i svim evropskim propisima“, kaže se u saopštenju.

Kako su rekli iz kompanije Brskovo Mine, otpad iz rudnika takođe će se skladištiti u integrisanom postrojenju za upravljanje otpadom, u skladu sa crnogorskim Zakonom o upravljanju otpadom, kao i svim evropskim propisima.

Oni su naveli da će nivoi žive u tom postrojenju biti veoma niski, manje od pet ppm, odnosno 0,0005 odsto, slično prirodnim nivoima žive na koncesionom području.

Iz kompanije Brskovo Mine kazali su da je postrojenje za integrisano upravljanje otpadom takođe dizajnirano da zadrži i reciklira svaku emitovanu vodu iz postrojenja.

„Svaka voda koja se bude otpuštala prvo će biti tretirana u postrojenju za prečišćavanje vode, u skladu sa najsavremenijom praksom i najvišim standardima, kao i svim važećim crnogorskim i evropskim propisima“, navodi se u saopštenju.

Kompanija Brskovo Mine se, kako su rekli, u potpunosti pridržava najstrožijih smjernica za zaštitu životne sredine i zdravlja koje propisuju međunarodne institucije, uključujući Evropsku banku za obnovu i razvoj i Međunarodnu finansijsku korporaciju.

Iz te kompanije su poručili da se radujemo nastavku transparentne i proaktivne saradnje sa Vladom, Opštinom Mojkovac, lokalnom zajednicom i svim zainteresovanim stranama.

„Vjerujemo da će rudnik imati potencijal da donese značajne ekonomske koristi za sjever, posebno kada je riječ o zapošljavanju, uz osiguravanje najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine, uključujući rješavanje naslijeđenih ekoloških uticaja nastalih tokom ranijih rudarskih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije