fbpx
NaslovnicaCrna GoraBožović: Izrada analize o uvođenju vetinga pri kraju

Božović: Izrada analize o uvođenju vetinga pri kraju

Podgorica, (MINA) – Izrada analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu je pri kraju i u narednih nekoliko dana biće prezentovana javnosti i svim relevantnim subjektima, kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović.

On je u intervjuu Vijestima rekao da je u Ministarstvu pravde u julu održan drugi sastanak radnog tima za izradu te analize, na kojem su razmatrani materijali koje su dostavili Skupština i Tužilački savjet (TS).

Kako je naveo Božović, Skupština je dostavila komparativni pregled procesa vetinga u pravosuđu u zemljama regiona – Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, kao i u drugim zemljama Evrope – Moldaviji, Poljskoj, dok je TS dostavio pregled sistema odgovornosti državnih tužilaca u legislativnom okviru Crne Gore.

„Analiza je pri kraju i u narednih nekoliko dana biće prezentovana javnosti i svim relevantnim subjektima“, kazao je Božović.

Komentarišući ocjene iz izvještaja specijalne izvjestiteljke Ujedinjenih nacija o nezavisnosti sudija i advokata Margaret Satertvejt da Vlada u nekim slučajevima preuzima zasluge sudija i tužilaca kada joj to politički ide u prilog, Božović je rekao da je Vlada pozdravljala i aktivnosti u kojima su procesuirane osobe koje su u političkom smislu bile dio i vladajuće strukture.

„Tako da ne bih rekao da se Vlada miješa u taj rad, već samo podsjeća da izmjene određenih zakona, koji su potekli od pojedinaca koji su dio ove Vlade, danas daju određene rezultate“, naveo je Božović.

Kako je dodao, na državnim tužiocima i sudijama je da časno i profesionalno vrše svoje dužnosti.

Božović je, odgovarajući na pitanje kako komentariše ocjene iz izvještaja Satertvejt, koja je kazala da je šokirana arhivama i načinom na koji se čuvaju dokazi i da smatra da su sudije u bezbjednosnom riziku, naveo da problemi postoje odavno.

„Činjenica da gotovo četiri decenije nije izgrađena nijedna nova zgrada koja je namjenski građena za sud u Crnoj Gori je morala jednom biti toliko vidljiva da to uoče ne samo oni koji su zaposleni u tim institucijama, kao i oni koji su u neposrednom kontaktu sa njima, već i izvjestioci međunarodnih organizacija“, kazao je Božović.

Međutim, kako je rekao, te poruke treba samo da dodatno ohrabre, ili opomenu da se bez odlaganja nastavi sa realizacijom započetih projekata.

Božović je naveo da su, s tim u vezi, već započeli adaptaciju četiri suda u Crnoj Gori, a izvještajem je samo stigla i neformalna potvrda opravdanosti inicijative o realizaciji izgradnje objekata za pravosudne institucije na Starom aerodromu.

„Da ne bi bilo zabune, ne mislim da će ovo biti dovoljno, niti da će biti riješeno preko noći, u krajnjem, nerijetko sam i sam nezadovoljan dinamikom određenih procesa i činjenicom da ih brojni faktori dodatno usporavaju, ali je najbitnije da volja nesporno postoji i da ćemo u narednom periodu svi imati znatno bolje uslove za rad“, dodao je Božović.

On je kazao da je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva pravde i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) istorijski trenutak, koji simbolizuje novu eru modernizacije i reforme pravosudnog sistema Crne Gore.

„Partnerstvo s UNOPS-om potvrđuje našu nepokolebljivu posvećenost unapređenju pravosudnih institucija, kako kroz izgradnju novih objekata i povećanje nivoa bezbjednosti, tako i kroz uvođenje savremenih tehnologija“, dodao je Božović.

Prema njegovim riječima, njihov glavni cilj je izgradnja efikasanog i transparentnog pravosudnog sistema, koji je sposoban da odgovori na potrebe građana.

„U saradnji Ministarstva i UNOPS-a u najavi je početak projekta koji će biti fokusiran na izgradnju prostornih kapaciteta i ljudskih resursa, sa posebnim akcentom na pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju kompleksa pravosuđa na Starom aerodromu“, naveo je Božović.

Oba projekta, kako je kazao, finansiraju međunarodni partneri.

„Time se jasno ističe podrška međunarodnih partnera našim naporima da stvorimo preduslove za moderno pravosuđe“, rekao je Božović.

On je istakao da saradnja sa UNOPS-om ima dvostruki značaj.

„Ne samo da će dodatno osnažiti naš pravosudni sistem, već će i predstavljati ključni korak u našem procesu pristupanja Evropskoj uniji, posebno u svjetlu obaveza iz pregovora za članstvo u EU u okviru Poglavlja 23“, kazao je Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Radimo puteve u svakom kraju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Plav će do kraja avgusta dobiti rekonstruisanu raskrsnicu vrijednu 300 hiljada...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi